Пепеляшка vs Франкенщайн: Новите правила в тениса дебютират на Next Gen в Милано

Технология, революция, бъдещи звезди = зрелище за зрителите. Или пък не? Поредната комерсиализация, гавра с традициите, робуване на телевизионните пари. Щом стане дума за нови правила в тениса, еднозначно мнение няма. За тях се говори отдавна, но бяха малко като НЛО – всеки бе чувал за тях, но никой не ги бе виждал. Е, от днес вече тенис НЛО-то не е неидентифицирано, а реалност. Засега пробно, но скоро, кой знае?

Новото поколение

От днес до 11 ноември най-добрите тенисисти до 21 години (без Александър Зверев) ще се съберат за финален Топ 8 турнир в Милано, където, по схемата на финалния Мастърс в Лондон, ще бъде определен шампионът. Името на турнира е интересно – ATP Next Gen – следващата генерация. Но следващата генерация не само в стилистиката на наследниците на Федерер, Надал и компания, а и като бъдещето на тениса.

В този турнир по-важни са не имената на играчите, не и фактът, че Александър Зверев няма да участва, а нещо друго. Освен осемте световни таланта, в Милано дебют ще направи и един „Играч“, който може да промени тениса така, както никой друг досега не го е правил. Не да го промени, а да го революционизира… или пък да го убие? Едно е ясно – всеки тенис фен, независимо дали е привърженик или върл противник на този „Играч“, следи с интерес как ще се развие кариерата му. Дали ще си остане само с дебюта на ATP Next Gen Finals в Милано или пък ще достигне и до някой от турнирите от сериите ATP 1000? А дали още догодина няма да се пусне пробно на някой и друг по-малък турнир?

Това само бъдещето ще покаже. Но все пак какви са толкова тези новости в играта, които „Играчът“ може да донесе.

Промените

По-кратки сетове: вече няма да се играе до 6 гейма, за да се спечели един сет – и четири ще са достатъчни. При 3:3 пък директно ще се достига до тайбрек.

Внезапна смърт при равенство: забравете за дългите и оспорвани геймове. Достигне ли се до равенство 40:40, следващата точка е решаваща кой ще спечели сета.

Премахване на човешкия фактор: играчите няма да бъдат заменени от роботи (все още), но пък електронна система, подобна на „ястребовото око“ ще замени съдиите на линиите. Механичен глас безпристрастно (и безгрешно) ще отчита аутовете.

25-те секунди между сервисите ще са 25 секунди: 25-те секунди, които изпълняващият сервиса има право за почивка и концентрация преди да бие следващия сервис, вече ще бъдат автоматично измервани. Тоест никой няма да може да разчита на милостта (или мекушавостта) на главния съдия, който често си затваря очите и пуска по няколко секунди повече.

Това са основните четири промени, но не и единствените. Също така, поради липсата на съдии на линиите, т.нар foot fault (пристъпване на линията при изпълняване на сервис) ще се следи от специален съдия, който ще получава видеосигнал от зоната около основната линия на игрището. Докосването на топката до филето на мрежата при сервис (т.нар. let) вече няма да се отчита.

Какво плаши феновете

Тяхното основно притеснение е, че тенисът не се революционизира за свое собствено благо, а под натиска на телевизионните компании, които искат по-кратки мачове, повече динамика и повече възможности да пускат рекламни блокове.

Комерсиализацията в спорта е тема, която е бистрена многократно и както вече стана дума, еднозначно мнение няма.

В аристократичния свят на тениса промените ще се приемат по-трудно, отколкото в много други спортове. Но пък светът се движи главоломно напред и Next Gen за много спортове е точно зад ъгъла.

Реалността

Безспорен е и фактът, че без парите от комерсиализацията, тенисът нямаше да е толкова популярен спорт, колкото е днес. А който плаща, той поръчва музиката… а в този случай и правилата.

Но нека не гадаем. Още днес „Играчът“ ще дебютира. В нечии очи той ще е Пепеляшка, а в други – Франкенщайн. Но едно е безспорно – трябва да се види как изглежда. А това може да стане в ефира на Mtel Sport 1 – от 7 ноември до 11 ноември.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*