Мисия: постоянно човешко присъствие на Марс

По-рано тази година известният астрофизик Стивън Хокинг обяви, че до 100 години човечеството трябва да напусне Земята. Според Илон Мъск дните на човечеството на Земята са преброени и то трябва да се развие до междупланетарна цивилизация, ако иска да продължи да съществува. Космическите агенции пък от десетилетия искат да направят нова мисия с хора до друг обект във Слънчевата система. Марс е най-близкият и реалистичен избор за всички изброени причини.

През последните няколко години темата за мисия до Марс и дори създаване на колония на Червената планета е особено актуална. Има поне три официално обявени проекта – Mars One, проектът на Space X и този на НАСА. Всеки от тях подхожда по различен начин, но има приблизитено една и съща цел – изпращане на хора на Марс и постепено изграждане на колония с постоянно човешко присъствие.

Марс – моят нов дом

Пътуването до Марс всъщност е лесната част. Основните предизвикателства за стигането до там са как технологията да се оптимизира, за да могат разходите да бъдат намалени максимално. Решението на SpaceX например са ракети за многократна употреба, които да могат да се презареждат в орбита около Земята и използването на ресурсите на Марс за създаване на гориво за обратното пътуване.

По-големият въпрос е как точно хората ще могат да живеят постоянно на Марс. Какви ще са базите, как ще се осигурява храна, нормални условия на живот. Освен това дали изобщо ще е възможно за психиката на човека да издържи на коренно различните условия и изолацията, особено при първите заселници.

Марс Мисия: постоянно човешко присъствие на Марс А1 Блог

През септември т.г. приключи петата симулация на мисия на Марс, която НАСА провежда в Хавай. На един от склоновете на вулканите там група учени прекараха 8 месеца в изолация живеейки така, както се смята, че ще трябва да се живее на Марс. Мисията включваше извършване на научни експерименти, осигуряване на храна, освен наличните запаси, живеене в изолиран купол, а всяко излизане от него трябва да е в скафандър и по определена процедура. Дори комуникацията с екипа извън изолираната зона ставаше само по радио и с 20 минути забавяне – колкото време ще отнема пътуването на радиосигналите между Марс и Земята.

Групата от четирима мъже и две жени трябваше да се справят сами с всичко, включително решаване на конфликти. Резултатите все още се анализират, но като цяло учените са доволни и обнадеждени, че хората могат да се справят в изолация. Стига разбира се да бъде подбран правилният екип от достатъчно силни психически хора, които обаче да могат да са както лидери в определени ситуации, така и да правят компромиси. Разбира се, симулация на Земята е едно, докато реална изолация на отдалечена планета, където и малките грешки могат да са фатални, ще е съвсем различно.

Марсианската крепост

Преди всичко това обаче да е проблем, първо трябва да има някаква форма на подслон на Марс. Това се оказва и най-неясната част в повечето мисии. Наскоро Мъск представи част от плана на SpaceX, който предвижда един ден на Марс да има град за 1 млн. души. Звучи амбициозно, особено като се има предвид, че за момента няма особено много детайли как точно ще се случи.

Ще е необходимо изграждането на инфраструктура, транспорт, осигуряване на храна, енергия и т. н. Засега Мъск и останалите мисии съзнават това, като казват, че целта е колонията един ден да е напълно независима от Земята за каквито и да е ресурси. Реалното постигане на това е все още в сферата на неизвестното.

И докато планът на Мъск е мътен по темата за марсианската колония, то Mars One например предвижда изграждането на надуваеми жилища. Те ще могат да се свързват помежду си и вътре в тях да се изграждат различни помещения дори цели етажи, бани, кухни и др.

Преди дни учени и студенти от Масачузетският технологичен институт (MIT) представиха свой проект за марсиански град, вдъхновен от дърветата. Градът се казва Redwood Forest и предвижда място за 10 000 души. На пръв поглед градът прилича на голяма сфера. Тя е надуваема и в нея има много зеленина, дървета, растителност. Под нея има система от тунели, които са своеобразният корен на сферата и я държат на място. В мембраната на сферата има клетки, които се пълнят с вода, която ще предпазва от радиацията и топлината. Слънчеви панели осигуряват енергията. Генерираната вода се използва за ракетно гориво, генериране на кислород, напояване на растителността, питейни нужди и дори за отглеждане на риби за храна.

Марс Мисия: постоянно човешко присъствие на Марс А1 Блог

В тунелите на Redwood Forrest ще са поместени жилищата и работните площи за хората. Жителите ще могат да се разхождат и из растителността в купола. Самият купол трябва да издържа и на суровото марсианско време, включително на мощните пясъчни бури, които могат да обвият цялата планета. И този проект обаче е все още концепция и тепърва трябва да бъде доказвана като реалистична. Затова засега бъдещето пребиваване на хора на Марс е пълно предимно с неизвестни, които тепърва ще се решават в напред във времето.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*