3 стартъп приложения, които активните граждани имат причина да очакват

3 приложения, разработени от стартъп компании в полза на активните граждани, дебютираха на Fujitsu Forum 2017 в Германия – едно от най-големите технологични събития в Европа, което се състоя преди броени дни. Апликациите биха ни помогнали да участваме в решенията на общинските съвети, да се грижим по-пълноценно за болните си роднини и да допринесем за развитието на чистата енергия – все неща, заради които си заслужава да се надяваме, че тези стартъп разработки ще прескочат дълбоката пропаст на прехода към пазара.

Argu е онлайн платформа за вземане на решения, проектирана да помогне на организациите да създават политики в условия на съвместно сътрудничество. Тя прави възможно събирането на мнения и съвети по даден въпрос, дискутирането на определени собствени предложения, гласуването на мнения на участници.

стартъп 3 стартъп приложения, които активните граждани имат причина да очакват А1 Блог

Argu до известна степен прилича на онлайн форум или Facebook група, но с тази разлика, че позволява дадена организация да я „притежава“ и да управлява процесите в нея.

Събирането на идеи и предложения от служителите в дадена фирма е едно от възможните приложения на системата. Е, разбира се, това предполага и демократична форма на управление в компанията. По-интересното е, че кметове и общински съвети биха могли да използват платформата за провеждане на обществени обсъждания.

Елементът на изкуствен интелект в системата може да „обобщи“ събраните мнения след края на дискусията. Така става възможно да се изведе най-важното, дори ако са налице хиляди отговори и коментари по зададения въпрос.

Сайт: Argu.co

ConnectedCare е приложение за свързване на малки групи хора, които заедно се грижат за даден човек в нужда. Идеята се родила в главата на млад мъж от Нидерландия, чиято възрастна баба с Алцхаймер била поверена на грижите на медиците в дом за специални грижи за възрастни с подобни здравни проблеми. Първоначално той създал група, в която включил членовете на семейството си и медицинските сестри от здравното заведение. После обаче установил, че това решение може да е полезно и за други хора в неговата ситуация.

стартъп 3 стартъп приложения, които активните граждани имат причина да очакват А1 Блог

ConnectedCare е мини-социална мрежа – свързва хората в нужда с техните приятели и близки, със семейството и с професионалните специалисти, които се грижат за тях. В тези затворени групи обгрижващите могат да си помагат на ежедневна база, да си съобщават важни неща – например че е нужно да се включи ново лекарство в програмата на болния – и да координират грижите си за него. Приложението е ценно и за реакция при необичайни ситуации.

Сайт: ConnectedCare.nl

NGRcoin е блокчейн механизъм и криптовалута, която се развива едновременно с източниците на възобновяема енергия. Tази криптовалута се генерира и умножава с увеличаването на възобновяемата енергия. Всеки, който има някакъв възобновяем източник – например соларен покрив – може да добива „монети“ от този вид валута; колкото повече енергия произвежда и подава към мрежата, толкова повече монети ще добие. Така NGRcoin повишава стойността на вложенията във ВЕИ инсталации.

стартъп 3 стартъп приложения, които активните граждани имат причина да очакват А1 Блог

Функционално това решение се явява заместител на традиционните политики за насърчаване на възобновяемите източници. С течение на времето преференциалните изкупни тарифи за чиста електроенергия намаляват и дори биват прекратени – във все повече страни по света. Зелената криптовалута обаче е ново поколение стимул за придобиване на възобновяеми технологии.

NRGcoin е проект, разработен заедно с Университета Vrije в Брюксел.

Сайт: Nrgcoin.org

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*