Готов ли е тенисът за своята революция?

Тенис сезонът приключи като в приказка за Григор Димитров и всички родни фенове. Освен финалите на ATP в Лондон, които дълго ще се помнят по нашите ширини, още един турнир прикова вниманието на тенис хората по света. Вече ви писахме за него – става дума за турнирът в Милано, който беше контролен тест за всички идеи, които ATP има за развитието на играта.

Новата версия на „ястребовото око

Най-голям интерес от технологична гледна точка предизвика въвеждането на подобрена версия на познатото “ястребово око”, което позволява на тенисистите да изискват намеса на видео система, ако се съмняват в отсъждането на съдиите по линиите. В Милано дебютира т. нар. “ястребово око на живо”, което премахва необходимостта от съдии на линиите, като предварително записан глас обявява, когато топката е в аут. Чрез  камера се следеше и за така наречения foot fault – пристъпване на линията при сервис.

Младите таланти бяха първите, които изпробваха системата, а впечатленията определено са добри. Опасенията, свързани главно с това колко бързо автоматичният глас ще отсъжда аут, се оказаха напразни – в най-лошия случай реакцията идваше в момента, в който би го казал и лайнсмен, но с разликата, че “ястребовото око на живо” не бърка. Самите играчи приеха положително нововъведението, а Борна Чорич имаше и свое предложение – вместо да се използва един и същ глас, да се запишат различни, за да пресъздаде по-автентично атмосферата.

тенис Готов ли е тенисът за своята революция? А1 Блог

Едно от рекламните лица на турнира в Милано – Борна Чорич – остана доволен от новата версия на “ястребовото око”.

Промяната има и своите критици, според които това убива от чара на тениса. Изглежда обаче, че желанието за максимална прецизност в съдийските отсъждания ще надделее и до няколко години системата ще бъде част от всички големи турнири – това, което стана постепенно и с познатото “ястребово око”.

Другите нововъведения в тениса

Още доста бяха експериментите, които бяха изпробвани в Милано, като някои вероятно ще станат част от всички състезания съвсем скоро. Часовник, отмерващ максималните 25 секунди между края на едно и началото на следващо разиграване, намалено време за загрявка и само един медицински таймаут са нещата, които почти сигурно ще бъдат въведени още през 2018 г., както призна и шефът на ATP Крис Кърмоуд. Това се потвърди и от организаторите на Аустрелиън Оупън, които обявиха, че 25-секундният таймер ще бъде използван по време на първия турнир от Големия шлем.

тенис Готов ли е тенисът за своята революция? А1 Блог

Промените, които ще почакат

Треньорските указания между сетовете изглеждат като много интересно нововъведение, особено за телевизионните зрители, които получават чудесна нова перспектива към мача. То обаче се приема с доста смесени чувства, така че все още не стои на дневен ред.

тенис Готов ли е тенисът за своята революция? А1 Блог

Дани Валверду е с голям принос за възхода на Григор Димитров, но едва ли скоро ще има възможност да дава ценни напътствия по време на самите мачове.

Подобна ще бъде и съдбата на новия формат на точкуване – 3 от 5 сета с успех в частта при спечелени 4 гейма и тайбрек при 3:3 гейма. Вероятно за резервираността на фенове и играчи спомогна и въвеждането на решаваща точка при резултат 40:40 в гейма вместо да се играе до две разлика.

И така, някои промени изглеждат неизбежни, но други сякаш са твърде революционни за спорт, обвързан с традициите, какъвто е тенисът. Кои от тях ще бъдат въведени, предстои да разберем в следващите години. А през сезон 2018 каналите на Mtel Sport отново ще излъчват всички турнири от сериите Мастърс 1000, АТР 500 и подбрани надпревари от АТР 250.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*