Модерните начини за намирането на футболисти

Всички ги помним – голямото холандско трио ван Бастен, Гулит и Рийкард. И до днес специалистите считат тяхното отиване в Милан през 1988 г. за един от най-успешните трансфери в историята на футбола. Как се стигна до там – накратко: Холандия спечели Евро’88 в Германия, а ван Бастен отбеляза истински шедьовър на финала. Цяла Европа видя по телевизията таланта на тримата. Днес обаче футболните скаути не разчитат на голямо първенство, за да направят важен трансфер, а използват съвременни технологии в своята работа.  

Как клубовете селектират футболисти в днешно време?

Чували сте, че головете са солта на футбола. Ние сме напълно съгласни, но тук ще стане дума за един друг компонент от играта, който е от съставките, без които “манджата” на големите клубове просто няма как да се получи. Става дума за трансферите на футболисти – една важна част от бизнеса на всеки клуб, която може да докара до делириум или пък до огромна тъга привържениците.

Защото колкото и да се иска на феновете техните отбори да се справят изцяло с юноши на клуба, които да защитават гордо родната фланелка, това не е възможно в наши дни. Затова и във всеки трансферен прозорец тимовете привличат нови футболисти и променят съставите си в зависимост от наличните финанси. Но как може да си сигурен, че точно този централен полузащитник ще свърши работа? Или как да избереш нужния голмайстор, който на всичкото отгоре да бъде и много евтин?

“Този добър ли е?”, “Става, вземай го!”
футболисти Модерните начини за намирането на футболисти А1 Блог

През 1979 г. трансферът на Тревър Франсис (вляво) в Нотингам Форест е първата сделка за над 1 милион британски лири в историята на футбола.

Преди години процесът по селектиране на нови футболисти е бил доста по-опростен, защото трудно се е откривал начин за следене на чужди първенства, липсвала е и голяма скаутска мрежа. Треньорите често са харесвали играчи от противникови отбори по време на мач или пък им е била нужна само добра дума от колега за обещаващ талант.

Впоследствие особено големите клубове се запасиха със солиден брой скаути, които всекидневно наблюдават мачове на различни нива, за да намерят подходящите футболисти за своя отбор. Но технологиите мощно навлизат и в този аспект на футбола и променят начина, по който клубовете откриват бъдещите си звезди.

Модерните системи в помощ на скаутите

Спортът като цяло е повлиян много от технологиите в последните години – виждаме го в модерното телевизионно излъчване, в страхотните иновации на стадиони и зали, в системи като “ястребовото око” и така нататък. Затова и съвсем логично изглежда модерните творения на човечеството да помагат в избора на нови футболисти.

футболисти Модерните начини за намирането на футболисти А1 Блог

Системи като WY Scout, Scouting System Pro и Scout7 се грижат за доставянето на огромна доза информация за между 250 и 350 хиляди футболисти – нещо, което никой скаут не е в състояние да направи. Тези мощни онлайн помощници имат записи на безброй футболни мачове, давайки и детайлни статистически анализи на всички играчи. Успешни пасове, осъществени спринтове, центрирания, нарушения…каквото се сетите – всичко се пази в профила на отделния футболист и е на една ръка разстояние от потребителите на системите. А те се използват от европейски грандове, агенти, треньори, че дори и скаути на свободна практика, които по този начин получават огромна предварителна информация за състезателите, които следят. В зависимост от броя потребители и екстрите, които желае клиентът, достъпът до такава система може да струва от 10 до няколкостотин долара на месец.

Някои от тези системи предлагат дори записки за отделни играчи като например “лигави се по време на загрявката” или “крещи на съотборник”. Системата Profile90 дори осигурява и психологически портрет на играчи до 18-годишна възраст.

И логично много клубове се възползват от тези услуги, защото те им помагат във вземането на решение за ново попълнение. Защото ако търсиш централен защитник, над 190 см, до 3 милиона евро, гражданин на Европейския съюз и с изтичащ договор до 12 месеца, само въвеждаш желаните параметри и виждаш списък с футболисти. Удобно, нали?

Отиват ли си традиционните скаути?

След всичко казано модерните скаути може би изглеждат повече като математици с лаптоп в ръка отколкото като футболни специалисти. Логично идва въпросът, дали традиционният начин за откриване на футболисти остава в миналото. А отговорът определено е НЕ!

футболисти Модерните начини за намирането на футболисти А1 Блог

Модерните системи дават отлична базова информация и възможност да гледаш дадени футболисти отново и отново. И все пак наблюдаването му на живо на стадиона, следенето на поведението му преди и след мача, реакцията му в трудни ситуации, действията в личния живот, приспособяването към нова среда – всичко това са важни компоненти от цялостния портрет, които могат да са ключови затова, дали трансферът ще се окаже успешен или не. Защото има неща, които само добрият стар скаут може да усети. Затова и в крайна сметка правилната комбинация за успех е баланс между технологията, информацията и инстинкта на специалистите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*