Facebook представи нови ефекти с добавена реалност в Messenger

Facebook представи нов пакет ефекти с добавена реалност (AR) в своя Messenger, които нарича „world effects“ (световни ефекти). Те дават възможност на потребителите да добавят 3D обекти в реално време към своите снимки и видеоклипове докато ползват камерата на смартфона.

Технологията е продължение на вече съществуващите AR функции на Facebook като възможността да се добавят филтри и маски към лицето при заснемане на селфи. Тя има за цел да направи Messenger по-интерактивен, като се възползва от все по-добрите възможности на смартфоните. А вече е добавен и ефект, който ще ви превърне в Кайло Рен от Междузвездни войни.

Messenger Facebook представи нови ефекти с добавена реалност в Messenger А1 Блог

Изглежда Facebook се опитва да направи Messenger по-забавен и игрив, предлагащ много лица и така да го превърне в реален конкурент на Snapchat. Последната пусна собствени AR функции през април тази година с името „world lenses“, но пък Facebook твърди, че тепърва започва да се развива в това отношение.

Facebook представи своята AR платформа също през април по време на конференцията за разработчици F8. Именно на нея компанията представи визията си за свят, в който всеки обект може да бъде идентифициран от смартфон в реално време и като допълнение да бъде „променен“ с добавена реалност, чрез употребата на 3D анимации и изкуствен интелект.

Това показва, че Facebook се състезава не само със Snapchat, но и с компании като Apple и Google, които също имат собствени AR платформи, услуги и мобилни приложения. Не трябва да забравяме и последното поколение процесори А11 Bionic на iPhone 8, iPhone 8 Plus (видео ревю) и iPhone X (видео ревю), което дава невиждани досега AR възможности. Именно затова Facebook е в неизгодна позиция по отношение на добавената реалност и има още да наваксва.

Messenger Facebook представи нови ефекти с добавена реалност в Messenger А1 Блог

Компанията има потребителска база, която достига почти една трета от населението на планетата, но тя няма контрол върху камерата на вашия смартфон – устройството, от което повечето потребители влизат във Facebook. Причината за това е, че Facebook нито притежава, нито развива мобилна операционна система, както Google, Apple и доскоро Microsoft.

Освен world effects Facebook обяви, че отваря своята AR платформа, носеща името AR Studio за разработчиците, с което се надява, че ще започне да изгражда своите AR възможности и услуги. Именно те могат да я направят конкурент на Google и Apple по отношение на AR. Сега обаче най-важното е да се намери реално приложение на добавената реалност, което да привлече и задържи потребителите. А в момента това изглежда ще е изпращането на съобщения.

Засега е трудно да се каже дали Facebook може да направи това с наличните AR инструменти или нейните конкуренти просто ще продължат да развиват своите AR услуги и приложения, за да попречат на Facebook да се наложи. Така че, ако world effects и другите забавни AR трикове ви изглеждат като повърхностни, не трябва да забравяте, че всъщност те са част от тепърва започваща надпревара чии AR услуги ще използвате на вашия смартфон.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*