iPhone X, Bitcoin и най-интересното от IT индустрията през 2017-а

Вече отминаващата 2017-а беше изпъстрена с новини за технологичната индустрия, които често заемаха водещите заглавия в телевизии и новинарски сайтове. Бяха представени редица нови продукти, за първи път се появиха критики към технологичния сектор и започна дискусия за употребата на технологиите за порочни цели. Представяме ви нашия списък с най-големите и популярни теми, които привлякоха общественото внимание към технологичната индустрия през 2017 година.

Представянето на iPhone X

През септември Apple представи редица устройства започващи от iWatch 3 през iPhone 8 и 8 Plus, достигайки до кулминацията – iPhone X. По време на представянето на моделите главният изпълнителен директор на компанията Тим Кук описа устройството като „продукт, който ще определи развитието на технологията [на смартфоните] през следващото десетилетие“.

iPhone X има 5.8-инчов Super Retina дисплей и Face ID лицево разпознаване, което ви позволява да отключвате смарфона само като го погледнете. Технологията е изключително иновативна и на практика представя най-сериозната промяна в дизайна на iPhone и iOS през последните 10 години.

Именно чрез нея Apple се превърна в единствената компания, която предложи на потребителите си нещо ново и различно по отношение на смартфоните. iPhone X има и много други функции като анимирани емоджита и добавена реалност. Припомнете си нашето видеоревю на iPhone X, в което сме разгледали най-интересните му характеристики.

Вирусът WannaCry

През май нов вид криптовирус WannaCry (или „ИскаПлаче“ както го преведе ГДБОП на български) атакува стотици хиляди компютри в целият свят. Почти във всяка страна хакерите искаха откуп под формата на Bitcoin и неговото плащане беше единствения начин да си върнете контрола върху вашата информация. Вирусът се смята за най-голямото изнудване в историята.

Той зарази организации като тeлeĸoм oпepaтopи в Бpaзилия, Иcпaния, Pycия, нeмcĸитe и pycĸитe жeлeзници, aвтoмoбилния пpoизвoдитeл Dасіа, фабриките на Renault в Европа, aмepиĸaнcĸaтa ĸoмпaния FеdЕх, yнивepcитeти и мнoгo дpyги. Caмo в Kитaй зaceгнaтитe инcтитyции и opгaнизaции бяха над 29 000.технологичната индустрия през 2017 година iPhone X, Bitcoin и най-интересното от IT индустрията през 2017-а А1 Блог

Впоследствие човек на име Маркъс Хъчинс успя да намери начин да спре разпространението на вируса. Въпреки това малко по-късно Хъчинс беше арестуван от американските власти с обвинението, че е написал и разпространил програмата „Кронос“, създадена с цел кражба на данни от онлайн плащания.

Според фирмата за куберсигурност Symantec вирусът WannaCry е дело на Северна Корея. Това твърдение се покрепя и от организации като Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) и Microsoft, но правителството на Северна Корея отрича обвиненията.

Bitcoin и бумът на криптовалутите

Дигиталната криптовалута Bitcoin, която вече се смята за възможен заместител на американския долар, се разви с изключителни темпове и достигна огромна стойност през 2017 година. Цената на един Bitcoin в началото на 2017-а беше под 1 000 долара. В края на годината криптовалутата премина психологическата бариера от 20 000 долара за един, но постепенно спадна до около 14 000 долара.

Бързият ръст на Bitcoin спомогна за развитието и на други криптовалути като Ethereum. Те вече се приемат за разплащания на постоянно увеличаващ се списък от стоки. Манията по Bitcoin все повече прилича на поредния „мехур“, който рано или късно ще се спука. Но криптовалутите вече са тук, коренно промениха финансовата система и ни дадоха нови начини за разплащане.технологичната индустрия през 2017 година iPhone X, Bitcoin и най-интересното от IT индустрията през 2017-а А1 Блог

Роуминг като у дома

От 15 юни влезе в сила нова роуминг регулация, с която отпаднаха надценките за разговори, SMS и мобилни данни в рамките на Европейския съюз (ЕС, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия). Тя се казва „роуминг като у дома“ и най-общо означава, че когато използвате вашия мобилен телефон, докато пътувате извън вашата страна, в която и да е друга страна от ЕС, не е необходимо да плащате допълнителни такси за роуминг.

Правилата важат при обаждане (до мобилни и стационарни линии), изпращане на текстови съобщения (SMS) и пренос на данни в чужбина. Те обхващат също обажданията или текстовите съобщения, които получавате, дори ако човекът, който ви търси, използва услугите на друг мобилен оператор.

Новата регулация промени пазара на телекомуникационни услуги в ЕС, а в България всички оператори обновиха своите мобилни планове, за да отговорят на изискванията. Например мобилните планове Мтел без граници с Екстра нет+ в момента предлагат повече мегабайти в роуминг от посоченото в директивата (50% от МВ, включени за България).технологичната индустрия през 2017 година iPhone X, Bitcoin и най-интересното от IT индустрията през 2017-а А1 Блог

Завръщането на Samsung Galaxy Note

След фиаското с батерията на Samsung Galaxy Note 7 и трудното изтегляне на модела, очакваното завръщането на Galaxy Note8 се очертаваше като най-голямото, което сме виждали до момента. Провалът на Note 7 не само не сложи край на серията, но амбицира южнокорейската компанията, която направи наистина прекрасен смартфон в лицето на Galaxy Note8.

Моделът има брилянтен безрамков 6.3-инчов, Infinity дисплей, двойна задна камера, стилус и характеристики, които можете да намерите само при високия клас лаптопи. Смартфонът предлага всичко, което се очаква от един флагман, но му липсваше иновация, която да го направи вълнуващ. Нещо, което конкурентите им от Apple успяха да направят успешно с лицевото разпознаване на iPhone X. Можете да си припомните всичко най-важно за Samsung Galaxy Note8 от нашето видеоревю.

Хакерски атаки

През септември хиляди потребители в България получиха имейл от привиден подател Националната агенция по приходите (НАП). Той им съобщаваше за променени в срокове за подаване на данъчни декларации и описваше нововъведения в закони и съответно глоби, които достигат до 6000 лева. Идеята беше проста: да накара потребителя да отвори прикачените документи с цел да се инсталира „троянски кон“, чрез който да се откраднат неговите данни. Разбира се НАП не знаеше нищо по въпроса, а организаторите на измамната схема така и не бяха разкрити.

В края на годината Uber си призна публично, че през декември 2016 година е станала жертва на хакерска атака, която е засегнала имената, имейлите и телефонните номера на 57 милиона пътници и шофьори на компанията. Но вместо да уведомят съответните органи или потребителите, чиито данни са били откраднати, Uber е платила на хакерите 100 000 долара за заличаването на откраднатата информация.

През октомври стана ясно, че всички три милиарда потребители на Yahoo са били засегнати при хакерската атака през 2013 година.технологичната индустрия през 2017 година iPhone X, Bitcoin и най-интересното от IT индустрията през 2017-а А1 Блог

Руското вмешателство в президентските избори в САЩ през 2016 година

През ноември директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Майк Помпейо потвърди обвиненията за руска намеса в американската предизборна кампания миналата година. Руското правителство отрече всякаква намеса, но вече има доказателства, че това не е съвсем така.

През септември Facebook обяви, че руски организации са похарчили 100 000 долара за реклама в социалната мрежа, която е целяла дезинформиране и разделение по основните политически теми. Twitter и Google също проведоха вътрешни разследвания, които показаха, че руски организации са инвестирали средства в полическа реклама.технологичната индустрия през 2017 година iPhone X, Bitcoin и най-интересното от IT индустрията през 2017-а А1 Блог

Греховете на Силициевата долина

През 2017-а значително се засилиха критиките към технологичната индустрия и нейните действия. С негативни новини в медиите влязоха компании като Google, Facebook, Amazon и наскоро дори Apple.

Президентът на Google Ерик Шмид влезе в медиите, защото е използвал влиянието си върху мозъчния тръст New America. Шмид е искал от НПО-то да прекъсне всички връзки със свой член, който е критикувал публично Google и е подкрепил санкциите на ЕС срещу Google за нарушаване на антитръст регулациите. Преди няколко дни Ерик Шмид се оттегли от президентската позиция на Alphabet.

Amazon също прикова вниманието на медиите и често беше критикувана, че се опитва да разруши всяка индустрия, в която започне да оперира – включително търговията с хранителни стоки. Дори президентът на САЩ Доналд Тръмп отправи упреци към компанията, която през тази година придоби веригата магазини Whole Foods за 13,7 милиарда долара.

Наскоро Apple призна отдавнашната теория на част от потребителите, че умишлено забавя работата на iPhone след около година работа. Компанията твърди, че това не е опит да ви накара да си купите новия модел, а по този начин компенсира деградацията в свойствата на батерията. Въпреки това новината не се прие никак добре от феновете на марката. Вече се появи информация и за първите заведени съдебни искове.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*