Технологичните тенденции, които очакваме от CES 2018

През годините изложенията постепенно губят част от популярността и значимостта си. Благодарение на интернет, за повечето компании вече е много по-лесно да привличат вниманието на хората самостоятелно, с отделни събития. Въпреки това CES 2018 все още има какво да предложи.

Най-голямото изложение за потребителска електроника постепенно промени своя фокус. Напоследък то отделя все повече внимание на автомобилите, технологиите на бъдещето и тенденциите през годината. Ето някои от нещата, които можем да очакваме, че ще са голям фокус на тазгодишното изложение.

CES 2018 и умните градове

CES Технологичните тенденции, които очакваме от CES 2018 А1 Блог

Те са честа тема сред футуристите и се очаква да са актуални и по време на CES 2018. Вече има предостатъчно техника и устройства, които да помагат за реализирането на тези визии. Дори и обикновените потребители лесно могат да направят дома си „по-умен” чрез интерактивни крушки, умни термостати, интелигентни системи за сигурност и др.

Следващата стъпка е излизането на евтините, но практични устройства, извън домовете. Например умни паркоместа, които уведомяват потребители, когато се освободят. Кофи за смет, които автоматично сигнализират на сметосъбиращите фирми, че са пълни и спестяват празните курсове и оптимизират разходите и маршрутите. Ще има и улични лампи, които могат да разполагат със сензори за следене на качеството на въздуха.

Deloitte прогнозира, че чрез технологиите може много да се помогне и на природата. Например чрез поставянето на сензори в реките, които да следят за замърсявания и проследяват техните източници. Или чрез сензори да се направи обществото защитено. Например системи, които засичат изстрели от огнестрелни оръжия и автоматично съобщават на полицията.

Поумняващите автомобили

CES Технологичните тенденции, които очакваме от CES 2018 А1 Блог

Това е тема, която вече е в ежедневието. Колите обаче все още имат много път преди да достигнат заветната си цел – пълна автоматизация. Въпреки това работата в тази посока вече дава резултати и помага на шофьорите още от сега. Колите стават все по-сигурни и имат повече и по-добри системи за предотвратяване на инциденти. Освен това допълнителни камери им помагат в ориентацията и паркирането.

Работи се и по нови екстри. Например да се плати за горивото или паркинга директно от таблото на колата, без да са нужни други устройства. Компанията Gentex пък разработва биометрична система за сигурност. Тя ще сканира ириса на шофьора и ще позволява запалване на двигателя едва след като е ясно, че това е собственикът на колата или човек, който има право да я управлява.

Още по-бързи и мобилни

CES Технологичните тенденции, които очакваме от CES 2018 А1 Блог

Разбира се, CES 2018 не забравя и мобилните технологии. Основна тема сред тях е навлизането на 5G мобилните мрежи. През тази година първите такива мрежи ще започнат работа, дори и да няма достатъчно устройства, които да ги използват. 5G ще е от ключово значение след 2020 г., когато се очаква истински бум на мобилните връзки, потреблението на мобилен интернет и свързването на все повече устройства и сензори. Новото поколение мобилни мрежи ще трябва да устои на това голямо натоварване.

Освен това през тази година постепенно ще започне да навлиза и новият WiFi стандарт 802.11ax. Истинският старт на стандарта се очаква едва през следващата година. През тази обаче ще завърши разработката на устройствата и ще започне производството. Ще се разрешат последните препятствия и сертифицирането на нови устройства с новия стандарт ще започне от 2019 г. Но нищо не спира компаниите да предлагат джаджи и по-рано, като някои, като Asus например, планират да направят точно това.

По-красивата електроника

Друга важна тенденция, която ще бъде на фокус по врене на CES 2018 и която Microsoft се опитва да наложи, е по-красивият дизайн при потребителската електроника. Компанията залага на устройствата си от серията Surface да мотивира и останалите производители. Тя вижда лаптопите и персоналните компютри като израз на начин на живот и иска и останалите компании да предлагат хибридни устройства, повече функции и по-атрактивен дизайн.

Освен това Microsoft се надява да наложи и ново поколение „винаги свързани” лаптопи и таблети, които използват чиповете на Qualcomm. Тези устройства ще използват Windows 10 и ще могат да предлагат до 20 дни работа в режим на очакване.

Гласови асистенти и VR

Гласовите асистенти също стават неизменна част от ежедневието. Amazon ще започне да предлага Alexa за Windows 10. Междувременно водещи производители като Acer, Asus, HP, Lenovo обявиха, че ще предлагат и специални модели, които да позволят на Alexa да работи с пълния си потенциал.

Добавената и виртуалната реалност също ще продължат своето развитие. Тяхната цел през тази година ще е най-вече усъвършенстване и увеличаване на разнообразието от съдържание.

Това ще се отрази и на гейминга. Не само игрите ще станат още по-пленяващи, но и компютрите и лаптопите, на които те ще вървят. Nvidia готви подобрения при G-Sync технологията за още по-красива графика и изображения на монитора. Asus готви и специален геймърски лаптоп ROG G703, който ще поддържа и Windows Mixed Reality.

CES Технологичните тенденции, които очакваме от CES 2018 А1 Блог

Asus ROG G703

Общата тенденция за всички технологии е, че тази година ще мине под знака на плавния прогрес. Вече не се очакват нови устройства и технологии, които да изненадат всички и да се окажат революционни. Вместо това индустрията се концентрира върху развитието и усъвършенстването на наличните разработки, голяма част от които имат още много какво да предложат.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*