Какво ще предложат смартфоните през 2018-a

Нова година – нова лавина от смартфони, които ще се борят за вниманието на хората. А това става все по-трудно, защото разнообразието от модели е голямо, технологиите са достатъчно развити и по-евтините телефони вече често вършат достатъчно добра работа за масовия потребител. И все пак, смартфоните от висок клас имат с какво още да се отличат. Тази година може да се окаже доста важна за задържането на интереса на потребителите.

Да сгънем телефона

смартфоните Какво ще предложат смартфоните през 2018-a А1 Блог

В началото на всяка година има много прогнози и очаквания. Някои от тях се реализират, други „остават” за следващата година. Една от тях са сгъваемите смартфони. Те са прогноза от няколко години, но все още остават само концепция. Samsung вече няколко години работи по такова устройство и не крие, че иска да го пусне на пазара в близко бъдеще.

Тази година обаче ще е по-различна, защото вече е ясно, че не само Samsung напредва в тази сфера. Microsoft наскоро обяви, че бъдещето на мобилните телефони са именно сгъваемите модели. Компаниите патентоват различни концепции, които използват най-различни методи. От два безрамкови дисплея с обща панта до един сгъваем дисплей на гъвкаво рамо. Вариантите са много и най-голямото предизвикателство не е създаването на подобен телефон, а да се направи процес, който да гарантира качествено масово производство на разумна цена.

Индикациите са, че тази година най-сетне ще появят първите сгъваеми смартфони. Доколко те ще са на поносима за масовия потребител цена или ще са нишов продукт за любители е с неясен отговор. Бъдещето им ще бъде решено най-вече от това дали ще се харесат на хората като концепция или не. Вероятността, че ще им хареса, е голяма, защото…

Обичаме големите дисплеи

Когато Samsung представи първия Note, подобен смартфон с голям дисплей изглеждаше странно. Сега първият Note дори е малък в сравнение с настоящия му наследник. Тенденцията на пазара е категорична, че смартфоните с големи дисплеи са все по-предпочитани от хората. Особено, когато рамките около тези дисплеи са тънки и може да се събере по-голям панел във възможно най-компактния корпус.

смартфоните Какво ще предложат смартфоните през 2018-a А1 Блог

Съвсем естествено, дисплеите получават голяма част от вниманието на потребителите. През тази година дисплеите ще претърпят още доста промени. NDTV прогнозира, че пропорцията на екрана 18:9 ще стане основна за новите модели във всички ценови класове. Panda Security пък очаква дисплеите да продължават да стават все по-големи.

Друга тенденция при панелите ще бъде вграденият в тях сензор за пръстов отпечатък. Технологията трябваше да се появи още през 2017 г., но реализирането ѝ се оказа малко по-трудно от очакваното. Компанията Synaptics обаче вече обяви, че има напълно готова разработка, която ще се използва от смартфони през 2018 г.

смартфоните Какво ще предложат смартфоните през 2018-a А1 Блог

Хардуерът поумнява

Не е трудно да се каже, че смартфоните през новата година ще станат по-мощни. Това е съвсем логично. Една от по-новите тенденции обаче е изкуственият интелект. Тъй като изпращането на лични данни по мрежата не е особено удачно, услугите с изкуствен интелект трябва да разчитат повече на наличния хардуер на самото устройство. За да им помогнат, водещите компании вече добавиха отделни, специални чипове в телефоните си, които да извършват обработката на данни за изкуствения интелект.

смартфоните Какво ще предложат смартфоните през 2018-a А1 Блог

Това ще позволи на новите смартфони да са не само по-бързи, но и по-интелигентни. Техните производители ще могат да предлагат по-персонализирани и интерактивни услуги, като обработката на данните ще се извършва локално на самото устройство.

Сред по-добрия хардуер трябва да се спомене и навлизането на новите стандарти при WiFi – 802.11ad и 802.11ax. Те постепенно ще започнат да си проправят път към смартфоните.

Снимки, видео и пак снимки

През 2017 г. се появиха доста смартфони с двойни камери на гърба. Те се приеха сравнително добре от потребителите. А според производителите явно има още какво да се предложи. Например тройни камери. Това е една от основните тенденции, които се очертават при камерите за смартфони през тази година. Поне такива са основните слухове за P11 на Huawei. Тя може би ще комбинира 3 камери с общо 40МР и 5-кратно хибридно увеличение на изображението.

смартфоните Какво ще предложат смартфоните през 2018-a А1 Блог

Освен това изкуственият интелект също може да вземе по-голямо участие в мобилната фотография. Софтуерната обработка на снимките може да стане доста по-бърза, с много повече възможности и по-добри резултати дори и без намеса от потребителя.

Сред „дежурните” прогнози е и виртуалната и добавената реалност. За тези технологии имаше големи очаквания през 2017 г. Миналата година обаче ясно показа, че те все още са твърде нови и имат още път преди да могат да предложат на потребителите нещо, което да ги грабне. Все пак и двете технологии стават все по-важна част от мобилните телефони и техните операционни системи. През тази година ще бъдат направени още важни крачки в развитието на добавената и виртуалната реалност и напредването им към потребителите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*