9 технологични тренда, които ще ни превземат

Родените на ръба на новото хилядолетие тази година ще празнуват своето пълнолетие. Отраснали в ерата на дигиталните устройства, боравейки с дузини джаджи наведнъж, неподозиращи ред виртуални опасности, те и всички хай-тек любители ще се радват на редица технологични трендове, които ще направят живота ни по-лесен, по-забавен, но може би и по-сложен по един непознат досега начин.

Ерата на изкуствения интелект

технологични тенденции 9 технологични тренда, които ще ни превземат А1 БлогТимо Бол, легендарният шампион по тенис на маса, бе надвит от робот-тенисист през 2014 година. И ако тогава това беше шокиращо, днес само старците се впечатляват, че в края на 2017 роботът София е получил гражданство в Саудитска Арабия.

2018-a ще е годината, в която изкуственият интелект окончателно ще спре да се възприема като екзотика от филмите за бъдещето. Тя ще се възцари като нещо обичайно в ежедневието ни.

ИИ ще се изявява повсеместно във вид на малки, схватливи приложения и машинки. Ще го има във всяка нова платформа и устройство. Ще стане нещо постоянно за всички технологии около нас.

Назад към централизацията

технологични тенденции 9 технологични тренда, които ще ни превземат А1 БлогВече всеки от нас има много устройства: таблети, смартфони, компютри, екшън-камери и др. По всички тях има наши данни – някъде снимки, другаде стари документи. Умни телевизори и смарт-хладилници допълват този нарaстващ дигитален хаос. Време е за централизация – всичките ни цифрови ресурси да са на едно място, а ние да можем да боравим с тях чрез всяко устройство, навсякъде и по всяко време.

Готовност за 5G мрежи

5G интернетът ще е десетки пъти по-добър от 4G, ще е по-добър и от домашните ни мрежи. Можем да очакваме, че до края на 2018-а ще започне реализацията на някои от първите истински 5G мрежи, които навярно ще станат готови някъде през 2019 г. Инженери, разработчици и потребители ще бъдат въвлечени в трескава подготовка.

Сигурност: нови предизвикателства

Данните стават все повече. Потребителите си говорят с умни дигитални асистенти, организират деня си с онлайн календари, споделят снимки от екзотични пътувания, следят спорната си активност с трекери – накратко, постоянно оставят следа в дигиталния свят. Буквално могат да бъдат проследени до секунда. Все някой ще се радва да се възползва от това, нали?

Трябва да помислим за заплахите и рисковете от постоянното документиране на това къде сме и какво правим!

През това време ще ни атакуват все по-персонализирани реклами.

Автоматизиране на рутината

технологични тенденции 9 технологични тренда, които ще ни превземат А1 БлогВече няма да ни плашат, че в някои професии хората ще бъдат заменени от роботи – това ще започне да се случва. Някои от рутинните административни процедури вече няма да се извършват от човеци. Това е хубаво – по-малко работа с чиновници значи по-малко нерви. Дано и в България се усети повеят на този тренд.

Нови интерфейси в употреба

Все по-малко хора се застояват пред бюра с компютри. Боравим с таблети, смартфони, сензорни телевизори… Все по-малко имаме нужда от екран, клавиатура и мишка. Затова до края на годината ще наблюдаваме нашествие на новите интерфейси – жестово разпознаване, взаимодействие с холограми и др. Хората ще се адаптират към тях бързо – и ще им е приятно.

Умни устройства в IoT

технологични тенденции 9 технологични тренда, които ще ни превземат А1 БлогБезпилотните автомобили и безпилотните дронове завладяват света. Те ще се появяват в градски служби, летища, гари, търговски центрове, входове на ресторанти и музеи. Някои от тях ще се превърнат в същински работници, бидейки пращани да инспектират и поправят електрически далекопроводи, ветрогенератори, разположени далеч навътре в морето, станции на мобилни мрежи.

Блокчейн революцията

Блокчейн технологията вече дръзко излиза от сферата, от която я познаваме – криптовалутите – и нахлува във всякакви други области. Тя може да служи навсякъде, където има „екосистема“ от взаимодействащи хора или организации. Чрез криптосистемата те могат да разменят помежду си услуги, данни, пари.

Развитието на тази технология ще е решаващ за цялата ИТ индустрия, но и за света.

GDPR

технологични тенденции 9 технологични тренда, които ще ни превземат А1 БлогОколо май 2018-а ще слушаме много за GDPR – докато не получим мазоли на ушите. Това е нова европейска регулация за личните данни. Нещото, което трябва да помним, е че тя измества лостовете на управление на личните данни от организациите, които събират тези данни, към индивида. Иначе казано – ще имаме право да изискваме от организациите да ни информират какви наши лични данни имат, кой ги е достъпвал, кога, как и защо. Ще имаме и правото „да бъдем забравени“, тоест личните ни данни да бъдат заличени.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*