Влакчето на ужасите, наречено Bitcoin

Криптовалутата Bitcoin успешно се настани в ежедневните теми и има много хора по света, които опитват или се надяват да спечелят от нея. Все повече от тях постепенно се убеждават в единственото сигурно нещо в света на Bitcoin: нищо не е сигурно.

Последните няколко седмици са чудесен индикатор за това. Всъщност, Bitcoin има доста общо с влакчетата на ужасите в увеселителните паркове. Първоначално всичко започва доста бавно, възходът нагоре изглежда сигурен и траен. След това се достига първият връх и започва същинската част от возенето.

То е свързано с множество възходи и падове, резки завои и дори обръщания с главата надолу. След това има няколко секунди успокояване, но те само са подготовка за следващата порция резки спускания и изкачвания. И докато рано или късно влакчето спира, Bitcoin изглежда има още доста непредвидим път пред себе си.

Неочакваният развой

Bitcoin Влакчето на ужасите, наречено Bitcoin А1 Блог

През декември миналата година изглеждаше, че Bitcoin трудно може да бъде спряна. Криптовалутата устремено вървеше към цената от 20 000 долара. В последните дни преди коледните празници обаче се случи точно обратното. Bitcoin започна устремено понижаване на цената си, като дори слезе под 10 000 долара. Криптовалутата започна новата година с кратък спад и след това бърз възход до малко над 17 000 долара и изглеждаше, че всичко ще е наред. Но малко след това отново започна да се срива и през последните дни се задържа на нива между 10 200 долара и 11 700 долара.

И макар всичко това да изглежда доста мрачно, все още цената е около 10 пъти по-висока спрямо януари 2017 г. Затова повечето привърженици на Bitcoin и инвеститори запазват положителни очаквания за бъдещето на криптовалутата. Въпреки това случващото се показва проблеми за Bitcoin, които ще дават все по-голямо отражение върху цената на криптовалутата. През 2017 г. тя се движеше нагоре главно заради високите очаквания за бляскаво бъдеще. През 2018 г. обаче вече има база за сравнение и част от тези очаквания трябва да започнат да се реализират.

Сривовете на Bitcoin през последните седмици бяха провокирани от най-различни неща. Например от поредицата новини, че Южна Корея, където са едни от най-големите борси за Bitcoin, планира ограничаване на криптовалутите. Впоследствие популярният сайт CoinMarketCap, в който много инвеститори проверяват цените на криптовалутите, махна информацията от борсите в Южна Корея, което също доведе до спад на Bitcoin. Всяко подобно действие винаги води и до поредица от притеснителни инвеститори, които бързат да продават докато могат, което удължава периода на спад.

Година на предизвикателства за Bitcoin

Bitcoin Влакчето на ужасите, наречено Bitcoin А1 Блог

През 2018 г. Bitcoin ще трябва да се справи и с доста други предизвикателства. Критиките към криптовалутата стават все по-чести и идват от все по-високо ниво. В интервю за американската телевизия Bloomberg, Кристин Лагард, която е директор на Международния валутен фонд (МВФ) обяви, че фондът е доста притеснен от разходите и огромната консумация на електричество, която е нужна за „копаенето” на Bitcoin. МВФ дори изчислява, че ако темпото се запази, през тази година Bitcoin „миньорите” ще харчат електричество колкото цяла Аржентина.

Друг проблем за Bitcoin е самата популярност. Огромният брой транзакции претоварва мрежата на Bitcoin. Обработката на транзакциите се бави с часове. Това създава проблеми за фирмите, които приемат плащания в криптовалутата. Друг сериозен недостатък е, че при сегашната голяма нестабилност на цената, докато даден превод се обработи, може да се налагат корекции на сумите – връщане на пари или превеждане на още, което също не е особено удачно. Самите такси за преводите също стават доста високи.

Затова някои компании постепенно се отказват от Bitcoin като платежно средство. Една от тях е компанията за мобилни плащания Stripe. Общото между отзивите на повечето компании е, че Bitcoin се превръща в актив, а не е валута. Доста регулатори по света също започват да имат това мнение за Bitcoin, което може да е решаващо за бъдещите регулации на криптовалутата, защото въвеждането на правила е неизбежно. МВФ дори призовава за въвеждане на общи регулации.

Развоят на тези събития ще е от решаващо значение за бъдещето на Bitcoin като цяло. Инвеститорите все повече се насочват и към конкурентни криптовалути като Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash и др. Затова тази година ще е особено интересна за Bitcoin, което ще се отрази подобаващо и на цената ѝ. Тя ще продължи да се променя с големи амплитуди и ще „изпъва” нервите на инвеститорите като влакче на ужасите.

Още по темата

  1. Доста добра статия, всъщност. Биткойн определено се налага като актив, а монети като Ripple за бързи и евтини транзакции.

    Едно полезно упътване за купуване на Биткойн, Етериум и други криптовалути: https://www.cryptotrading-bg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*