Технологичните заплахи пред олимпиадата в Пьонгчанг

Преди време организирането на олимпийски игри беше не просто престижно, но и доходоносно за града домакин. Барселона например, години след игрите през 92-а, отчиташе ползите най-вече по отношение на туристите. Постепенно обаче нещата се промениха, кандидат-организаторите далеч не са толкова ентусиазирани, а основната причина е свързана с една дума – пари.

Първостепенен фактор бюджетите за най-големите спортни форуми да звучат все по-стряскащо, са разходите за сигурност. С това се сблъскаха най-напред южните ни съседи –  Атина 2004 понесе удара от атентатите на 11 септември в САЩ и безопасността там коства в пъти повече спрямо Сидни 2000.

На дневен ред сега е Пьонгчанг 2018, а организаторите там се изправят пред нови и нови предизвикателства, свързани с безопасността.

Пьонгчанг Технологичните заплахи пред олимпиадата в Пьонгчанг А1 Блог

Дронове и компютри

Със сигурност преди Сеул 1988 южнокорейците не са се и замисляли за нещо подобно, но днес има доста „модерни” проблеми, с които те ще трябва да се преборят. Сред тях изпъкват дроновете и компютрите. „Разликата между предишните олимпиади и тези сега е в използването на безпилотни системи и киберпространството за управление на атаки. Изпълнителят дори не е необходимо присъства наоколо”, коментира наскоро пред Wired анализаторът по сигурност Питър Сингър.

Пьонгчанг Технологичните заплахи пред олимпиадата в Пьонгчанг А1 Блог

Какви са заплахите за Пьонгчанг? Терористи могат да използват безпилотни дронове или автомобили при атентати с химически вещества или експлозиви. Хакери могат да атакуват информационните мрежи на игрите или пък кредитните карти на хиляди туристи в азиатската страна. Те са в състояние да саботират данните от допинг тестовете, системите за отчитане на времена или да разпространят поверителна информация. На практика заплахите са безброй.

И още джаджи в Пьонгчанг

Пьонгчанг Технологичните заплахи пред олимпиадата в Пьонгчанг А1 Блог

Агенциите, които ще се грижат за сигурността в Пьонгчанг ще използват съвременни средства за целите си. В това число влизат системи за лицево разпознаване, балони за наблюдение от въздуха, смарт камери, програмирани да идентифицират необичайно поведение, а също и сензори за засичане на химични и биологични атаки. Още за Летните олимпийски игри в Рио Националната агенция за геокосмическо разузнаване беше изградила интерактивни дигитални карти, които подпомагат интерпретирането на сателитна информация и образи. Службата за дипломатическа сигурност на САЩ пък ще използва съвременни мобилни устройства, които ще предават информация за местонахождението на агентите и за важни точки дори в ситуация на слаба интернет връзка.

САЩ и останалият свят

Пьонгчанг Технологичните заплахи пред олимпиадата в Пьонгчанг А1 Блог

На целия този фон дузина държави ще осигурят сили за сигурност начело с агенциите на южнокорейското правителство. Като оставим настрана домакините,  както обикновено САЩ ще бъдат с най-сериозно присъствие – Държавния департамент и Агенцията за сигурност ще изпратят общо 100 свои агенти в помощ на щатския Олимпийски комитет, който ще има и собствени представители по сигурността в Азия. Освен тях собствени кадри на игрите ще изпратят ФБР и Националната агенция за геокосмическо разузнаване, която е специализирана в анализа на сателитни данни и в мониторинга на глобални заплахи. Така САЩ ще участват с 240 състезатели и с 200 специалисти по сигурност в Южна Корея.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*