Как да направим скрийншот на различните модели смартфони?

Последна редакция: 2 февруари 2018 г.

Морето от разнообразни смартфони предлага многобройни възможности и функционалности, но наред с това и някои предизвикателства. Да направиш моментна „снимка“ или screenshot на екрана на любимия си телефон може да е лесно като щракване с пръст – или пък трудно до степен на пълно обезсърчение. А в крайна сметка всички все някога пожелаваме да споделим това, което сме видели на екрана, нали?

Скрийншот на Android устройства

Всички Android телефони с Ice Cream Sandwich (4.0) или по-нова версия могат много лесно да направят скрийншот. Достатъчно е потребителят да натисне едновременно два бутона – този за включване/изключване (power) и този за намаляване на силата на звука. Екранът примигва и се чува звук на щракване на камера.

скрийншот Как да направим скрийншот на различните модели смартфони? А1 Блог

Снимка: Creative Commons

Изображението с моментната снимка от екрана може да се намери в Галерията (Gallery), обикновено в папката Скрийншотове (Screenshots).

Има една лека „хватка“ в този подход. Ако бутоните не се натиснат съвсем едновременно, а първо се окаже натиск върху бутона за включване, може да се окаже, че вместо да направим скрийншот, просто гасим телефона си. Иначе пък, ако първо се натисне бутонът за намаляване на звука, на екрана ще се появи плъзгач за управление на силата на звука.

iPhone или iPad

Устройствата на Apple могат лесно да направят моментна снимка на своя екран, ако потребителят натисне едновременно два бутона. Това са копчето за включване/изключване и „home” бутонът. Веднъж „заснети“, кадрите отиват в папката за снимки, готови да бъдат обработвани, споделяни, изпращани.

Единственото изключение е iPhone X, чийто дизайн променя досегашната концепция на компанията и не ползва „home” бутон. При него можете да направите снимка на екрана като натиснете едновременно бутона за включване и изключване/изключване и този за увеличаване на звука. След това ще видите как екранът става бял и ще чуете звука от камерата, която заснема скрийншота.

По-стари версии на Android

За съжаление не с всички телефони правенето на скрийншот е толкова просто и лесно. При по-ранните версии на Android ще трябва да се постараем доста повече, ако искаме да заснемем екрана. Тук няма проста комбинация от бутони, която да натиснем. Това, което може да се направи, е да се отиде на уеб-сайта на Android и да се изтегли Android SDK. SDK е средство за разработка, което по принцип програмистите използват, за да правят приложения за Android.

Този SDK следва да се изтегли на компютъра – не на телефона, а на компютъра! След като се инсталира, човек трябва да включи телефона си чрез USB кабел и отидете в раздела „инструменти“. От там насетне трябва кликне върху иконата „DDMS”. След това е ред да намери името на телефона си и след това да отиде на иконата „устройство”. Кликвайки върху нея, ще намери функцията „заснемане на екрана”. Това, което ще види, е изображение на своя телефон. Е, тук вече е по-лесно: намира това, което иска да заснеме от телефона си, и натиска „Запази“, за да направи снимката. Мда, не е никак просто да се направи скрийншот на по-стари версии на Android.

Windows Phone

скрийншот Как да направим скрийншот на различните модели смартфони? А1 БлогWindows Phone леко смесва нещата, като изисква натискането на бутона за увеличаване на звука едновременно с бутона за включване/изключване. Този подход работи чудесно при всички Lumia модели – както тези, направени от Nokia, така и по-скорошните, които носят логото на Microsoft.

Оттам нататък също е лесно – изображенията се съхраняват в папката за скрийншотове във фотоцентъра.

По-старата версия Windows 7 обаче не позволява улавяне на екрана.

BlackBerry 10

Рядко срещаме BlackBerry в днешно време, но дори и тези телефони имат лесна функция за заснемане на моментното състояние на екрана си. То е също толкова просто и лесно, колкото и това при iOS, Android или Windows телефоните.

Достатъчно е човек да грабне своя смартфон, да натисне едновременно бутоните за увеличаване на звука и за намаляване на звука – и хоп, готово вече имате скрийншот. Изображенията от екрана могат да бъдат намерени чрез файловия мениджър в папката на камерата.

И един трик за смартфоните на Samsung с Android

За тези, които обичат нестандартното, ето и една „хватка“, с която ще съберат очите на околните, която обаче работи само на смартфоните на Samsung с Android OS. Много як, макар и по-трудничък, начин да се направи скрийншот на смартфоните на Samsung, е едно просто хоризонтално поглаждане на екрана със страничната част на дланта.

На първо място отидете в раздела с настройки, изберете „моето устройство“, после отидете при „Движения и жестове“, по-конкретно при „движения на дланта“, и направете така, че да включите „Улавяне на екрана“.

скрийншот Как да направим скрийншот на различните модели смартфони? А1 БлогСнимка: Creative Commons

Оттук насетне, за да направите сркийншот, трябва да използвате страничната част на дланта си, която да плъзнете през екрана на телефона, така сякаш искате да го избършете с едно движение, подобно на авто-чистачка.

Лесно е – и много впечатляващо!

Още по темата

  1. Огнян Серафимов says:

    Да добавя, че при Самсунг след натискане на копчетата за намаляване и заключване, се появява долу в ляво опция за “заснемане с превъртане”на екрана. Натиска се и се задържа докато се заснемат желаният брой екрани. Страхотно е.

  2. Йордан Петков says:

    А аз само да кажа, че имам Xiaomi redmi note 4 и скрийншот става с прокарване на три пръста вертикално през екрана

  3. Само да кажа, че на Samsung устройства(при мен) се натиска Home бутон-а и копчето за изключване. Аз съм с Android 4.0.4 и при мен е така. Надявам се да съм бил полезен!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*