Как да намерим мечтаната работа с помощта на LinkedIn

Откриването на точната работа може да се превърне в истинско приключение. От подготовката на CV, през мотивационно писмо, до чакането за интервю и всички останали стъпки до заветното „Нает сте!” – целият този процес може да отнеме месеци, че даже и години.

В желанието си да покажат най-добрите си качества пред работодателите кандидатстващите откриват все повече нови начини и канали, за да изградят имидж на перфектния служител. С оригинални CV-та, нестандартни мотивационни писма и различни контакти – с интернет и технологиите около нас, всеки има огромно поле да бъде креативен.

И ако Facebook ни позволява да се свързваме с близки, познати и непознати по целия свят, в полето на бизнес възможностите властва LinkedIn. Не, там не е мястото, където можете да снимате закуската си и с подходящия филтър и хаштаг да споделите на приятели. Там е мястото да покажете умения си в своята сфера и да ви помогне в търсенете на подходяща работа.

работа Как да намерим мечтаната работа с помощта на LinkedIn А1 Блог

Създаване на връзка и представяне в едно

Когато се свързвате с различни потребители в LinkedIn, им давате възможност не само да научат кой и от къде сте, но и да видят всичките ви постижения и опит до момента. Без да има нужда от пращане на CV, вашият потенциален работодател бързо може да научи с какво сте се занимавали и какви са уменията ви, ако сте отделили нужното време да развиете профила си.

Разковничето е във фокуса

Самият факт, че LinkedIn е бизнес социална мрежа, я прави много фокусирана в типа потребители. Това ви дава възможност лесно да откривате и отсявате контакти, а и да следвате големи такива. Успешните и активни хора обикновено публикуват важна и интересна информация, свързана с постиженията и бизнеса им. Така може да сте и в крак с последните новини около тях.

Минута с друго времетраене

В LinkedIn времето тече по друг начин. Не винаги можете да разчитате на моментален отговор, но със сигурност знаете, че ако профилът ви говори добре за вас, то ще направите и добро първо впечатление.

Непретенциозната мрежа

Вашият профил в LinkedIn със сигурност има нужда от специална грижа, но е непретенциозен, защото не се налага да влизате всеки ден, за да бъдете в крак с това, какво се случва. Достатъчно е да си създадете навик да сте на линия поне веднъж седмично. Също така е добре да актуализирате информацията за себе си, като може да споделяте линкове и статуси за това какво важно се случва с вас в професионален план. Не е подходящото място за селфи със семейството, но ако сте подкрепили доброволческа инициатива или сте спечелили важен проект, не пропускайте да споделите.

Достъп до ключови контакти
работа Как да намерим мечтаната работа с помощта на LinkedIn А1 Блог

HR-ът – най-добрият приятел на кандидатите за работа.

Когато търсите работа, любимите ни колеги от „Човешки ресурси” са вашите хора. Но как да откриете контакт? Открийте мечтаната фирма в LinkedIn и потърсете в нейните служители хора на тази длъжност. От там само от вас зависи как ще се представите и ще направите ли точното впечатление. Е, това Facebook не винаги може да ви го даде!

Бъдете внимателни…

Както във всички социални мрежи, прекаленото изтъкване не е на почит. Да, със сигурност профилът ви е мястото, където да покажете успехите си, но бъдете професионалисти и говорете с факти. Когато пишете описание на активност или публикувате пост, не прекалявате с прилагателните, а обяснете нещата кратко, точно и ясно.

… и на щрек

LinkedIn дава възможността както вие да търсите работа, така и да бъдете намерени от работодатели. Затова е добре да внимавате с предложенията за работа, които получавате от там. Както във всички социални мрежи, не всички са добронамерени, така че добре проучвайте нещата, преди да дадете каквато и да е информация и крайно решение.

Не отнема много време да се представите професионално в LinkedIn, а профилът ви може да служи и като линк към CV. И последно: не описвайте абсолютно целия си опит в CV-то, а го насочете спрямо позицията, за която кандидатствайте. Покажете най-важното и най-доброто от себе си в рамките на един лист А4 и използвайте профила си в бизнес социалната мрежа за източник на допълнителна информация. Така не само ще грабнете вниманието с кратко резюме, но и ще споделите добре развитата си страница в LinkedIn с точния човек.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*