Как умен дом може да се превърне в къща на ужасите

Технологиите могат да направят домовете значително по-комфортни и грижовни за своите обитатели. Почти всяка голяма IT компания има някакъв план да участва в очаквания голям ръст на пазара на техника и устройства за умни домове. И докато техните планове и реклами изглеждат дори утопични, реалността може да се окаже доста по-неприятна.

Необходим е само един вирус, който може да обърка всичко в умния дом. В най-безобидния вариант, заразени устройства в един умен дом могат просто да са част от ботнет, който обединява ресурсите на джаджите за други цели, например разпространение на спам. В такива ситуации устройствата може просто да не работят достатъчно ефективно. Има и по-големи рискове обаче, особено ако даденият умен дом зависи твърде много от технологиите.

Например заразен и „забил” термостат може да доведе до изключване на отоплението през зимата или на прегряването на дома през лятото. Чрез вирус може да бъде изключена и цялата система за сигурност на дома или да бъдат блокирани ключалките. Възможността за шпионаж също е голяма. Вариантите за физическа вреда могат да са много и да се породят само от няколко реда код.

Възможно ли е това в един умен дом

умен Как умен дом може да се превърне в къща на ужасите А1 Блог

За съжаление, да, напълно. Наскоро специалисти на компанията за киберсигурност NetScout Arbor са открили нов тип компютърен вирус, който наричат Satori, съобщава онлайн изданието TechnologyReview. Satori „обикаля” интернет и заразява устройства от т. нар. Интернет на нещата (IoT). Това са всякакви устройства и сензори, които са свързани с интернет и се управляват по мрежата, обменят данни със сървъри и т. н. Електрониката за умните домове също е част от IoT. Тя се оказва мишена на Satori, който използва части от кода на друг вирус от 2016 г. – Mirai. Атаката на Mirai доведе до временно блокиране на достъпа до интернет за доста потребители в САЩ, срина Twitter, The New York Times и Airbnb.

Satori все още не е толкова способен, но се развива много, много бързо казват от NetScout. Когато вирусът бъде засечен от експертите и блокиран от интернет доставчиците, много бързо се появява нов негов вариант. Една от последните му версии е насочена към ARC процесори, които са част от много IoT устройства, включително термостати, ТВ приемници и дори мултимедийните системи в някои автомобили. При това след като веднъж успешно заради дадено устройство, Satori търси други джаджи в мрежата на мишената и ги атакува. Така бързо и автоматично увеличава броя на „зомбитата” в ботнета си.

Според компанията за мрежови услуги CenturyLink, която наблюдава развитието на Satori, вирусът вече е заразил около 40 000 устройства. Това не изглежда като голям брой на фона на други ботнетове, но има една съществена разлика. Неизвестният все още създател на Satori показва много сериозна дисциплина. Той постоянно идентифицира нови тактики и техники за атаки на уязвими устройства и заобикаляне на въведените мерки за защита. Това създава потенциал за Satori да изгради ботнет, който да е по-мощен дори от този на Mirai. Добрата новина е, че за сега Satori сякаш се използва най-вече за разпространение на спам, но потенциалът му е за много по-сериозни дейности.

Част от новото ежедневие

Темата за сигурността на IoT винаги се е въртяла около едно и също – повечето такива устройства са с много ниско ниво на сигурност. Причините са най-вече подценяване на рисковете и недостатъчно средства. Ако подобни сензори и умни джаджи бъдат разработени с подобаващо високо ниво на киберсигурност, това ще ги оскъпи значително, което ще ги направи неатрактивни за потребителите. Засега технологиите за умни домове са все още нишова тема, заради което сигурността остава на заден план.

Затова не е нужно да човек прави нищо грешно, за да се окаже с умен дом, който вместо в негова крепост, да се превърне в нещо доста по-неприятно. Тъжната действителност е, че всичко, свързано в интернет, е постоянна мишена. Това не звучи особено обнадеждаващо за бъдещето на умните домове. Все пак никой не иска собсвения му умен бойлер да прегрее и да избухне заради компютърен вирус.

умен Как умен дом може да се превърне в къща на ужасите А1 Блог

Утехата е, че за хакерите това не е особен приоритет. Освен това подобни инциденти само ще увеличат фокуса на службите за сигурност върху тях. Разбира се, такива атаки винаги ще са възможни, но те ще останат специфични и насочени към много конкретни мишени. За обикновените потребители рисковете ще са най-вече свързани по-малки инциденти и неприятности.

Например преди дни беше разкрита друга тактика на хакерите. Те заразяват умни телевизори, използващи Android, и ги обединяват в ботнет, който „копае” криптовалутата Monero. Това ще е най-вероятният риск за масовия умен дом, но винаги съществува и възможността ботнет да излезе извън контрол или да бъде използван и за атаки в холивудски блокбъстър стил, които обаче далеч няма да са просто зрелищен филм. Затова хората трябва да имат едно наум с техниката за умни домове.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*