Какво очакваме от Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона?

Броени дни ни делят от най-голямото събитие в света на съвременните мобилни технологии – Световния мобилен конгрес, който по традиция ще се проведе в Барселона в края на февруари. Времето от 25 февруари до началото на март ще бъде изпълнено с новини от всички световни доставчици: смартфони, оборудване за клетъчни мрежи, решения за сигурност и т.н.

Производителите на смартфони и симпатични мобилни устройства като Samsung, LG, Lenovo, Huawei, Motorola, Nokia и други се готвят да ни представят най-новите си устройства за 2018 г. Сред най-очакваните дебюти в Барселона вероятно ще е Samsung Galaxy S9. Повечето от тези новости ще видим още в първия ден на конгреса, а даже и преди него: в неделята преди изложението. Сетне ще дойде ред на иновации, за които може дори да не сме подозирали.

Барселона Какво очакваме от Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона? А1 Блог

MWC е най-голямата годишна конференция на сектора за мобилни устройства и услуги. Организира се от Groupe Speciale Mobile асоциация (GSMA) – глобална организация на индустрията на мобилните оператори. Тазгодишното събитие, което започва официално на 26 февруари, се очаква да включва повече от 2 300 изложители и да привлече повече от 108 000 участници от цял свят. Това е само намек за мащаба на новостите, които светът очаква да види.

Създаването на по-добро бъдеще – това е мотото на тазгодишния конгрес в Барселона. MWC ще покаже разнообразие от новозараждащи се технологии и иновации. Изложби и демонстрации ще ни срещнат с мобилните технологии, които се нaдяваме да определят бъдещето на здравеопазването, търговията, индустрията, транспорта, градската среда. Миналата година тук видяхме умни сензорни дрехи, дузини безпилотни коли, интелигентни спирки за градския транспорт. Сега очакваме интелигентни решения за всички индустрии и всички сфери на живота.

Възникнал като браншово изложение на телеком операторите – основно за индустриално оборудване за изграждане на мрежи днес конгресът е същински „поглед в бъдещето“, който на всичкото отгоре се случва на ръба на една цяла нова ера в технологичния свят. Това е мястото, където хитроумни роботи в човешки ръст вече изглеждат старомодно, дроновете са почти отживелица, а смартфоните са тривиални и вездесъщи.

Виртуалната реалност

Барселона Какво очакваме от Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона? А1 Блог

VR навярно ще е сред доминиращите тенденции. Логично е фокусът да е все по-малко върху обемистите очила, които ни помагат да гледаме в триизмерно пространство, и все повече върху цялостните преживявания. VR навярно ще се съчетава с механизми, които ни помагат да усещаме топлина, да помирисваме аромати, да изпитваме движение с цялото си тяло.

Роботиката

Барселона Какво очакваме от Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона? А1 Блог

Роботиката ще отиде далеч отвъд стереотипната представа за машините-хуманоиди – тази година те ще се покажат в най-различни формати и размери. Видът на роботите ще се определя повече от това, което машините вършат за хората, отколкото от нуждата от човешки облик.

Колите

Барселона Какво очакваме от Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона? А1 Блог

Автономните автомобили без съмнение ще останат едно от най-атрактивните неща, които човек може да види на конгреса. И ако миналата година автомобилите бяха наистина много и все „смарт“, то сега превозните средства навярно ще са по-разнообразни: триколки, самоходи, дронове, летящи коли и др.

5G мрежите

Барселона Какво очакваме от Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона? А1 Блог

5G мрежите ще продължат да са актуална тема. Навярно ще видим множество различни приложения на бързите нови мрежи, защото тяхното разгръщане е нещо, което тепърва предстои пред целия свят. Тук ще се преплетат идеите за умните домове, смарт-офисите, самоуправляемите превозни средства – ще ни е трудно да отделим едното от другото.

Здравето

Здравето навярно ще бъде във фокуса на много от технологичните иновации, които ще видим на Световния мобилен конгрес. През последните години е налице засилващо се търсене на средства за грижа за себе си: за добрата форма, за спорта, за здравословното хранене, както разбира се и за грижата за хората със здравни проблеми.

Смартфоните в Барселона

Смартфоните най-вероятно ще загатнат за тенденция, която е крайно време да реализират: излизането на комуникациите извън онези няколко инча, които се побират в една човешка длан. Миналата година видяхме нашествие на телефони с 3D дисплеи и е логично да се очаква, че тази крачка тепърва ще прерасне в нещо по-мащабно и много по-съществено.

Мтел в Барселона

Разбира се, може да следите най-актуалните новини от Световния мобилен конгрес в нашия блог. Очаквайте много инфомация под формата на видео, снимки и текст, които ще ви помогнат да бъдете в крак с технологичните тенденции и да се докоснете до бъдещето.

На снимката: Конгресният център Fira Gran Via в Барселона, проектиран от световноизвестния архитект Тойо Ито, е мястото, където се събира световната мобилна индустрия всяка пролет. С вълнообразните си контури и белотата си сградата наподобява вълнението на морето край прелестния каталунски град. Снимка: Войтек Гурак във Flickr.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*