Мтел демонстрира 5G технология за пръв път в България

Мтел, част от A1 Group, показа за пръв път у нас 5G технология на специално събитие, включващо високоскоростен тест на 5G, VR експеримент и балансиращи индустриални роботи. По време на демонстрацията беше измерена скорост над 2 Gbps, която е с над 10 пъти по-висока от тази при 4G. VR експериментът представи стрийминг на съдържание с 4К резолюция без никакво забавяне. С помощта на специални роботи, които балансират топка върху равна повърхност, беше онагледено ниско закъснение от около 1 милисекунда, което се постига в 5G мрежа.

Важна цел на 5G мрежите е да намалят закъснението на връзката, за да станат възможни приложенията, работещи в реално време. Времето за обмен на информация между автономни автомобили или роботи например ще бъде около милисекунда, за да могат те да станат неразделна част от живота ни.

Очаква се стандартът за 5G да бъде определен до края на годината, а Мтел има готовност да внедри технологията веднага щом има устройства, които я поддържат и са налични необходимите честоти. Tози нов начин за комуникация да доведе до значително увеличение на интернет скоростта в мобилните мрежи от над 10 Gbps. 5G ще обедини всички съществуващи стандарти и ще позволи развитието на технологиите на бъдещето – свързаната мобилност, дигиталната медицина и интелигентните фабрики.

Мтел е част от A1 Group, член на алианса NGMN (Next Generation Mobile Networks), в който участват най-големите мобилни оператори в света и който определя стандартите за мобилните мрежи от следващо поколение. A1 Group ще играе водеща роля при стандартизацията на бъдещата 5G технология.

Пълен запис от събитието може да гледате ТУК.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*