Apple променя хода на развитие на iOS

Мобилната платформа iOS на Apple вече е на повече от десетилетие, като през това време се е развила и подобрила значително. Винаги обаче има място за още новости и подобрения. А според Apple изглежда, че в момента iOS има нужда от доста сериозна работа „под капака”.

Според информация на онлайн изданието Axios наскоро Apple е пренаписала графика за разработка и развитие на iOS. Решението е било съобщено на екипа, работещ по мобилната платформа, от Крейг Федериги, ръководител на софтуерния отдел на Apple. Той е споделил новия план на ръководството на Apple, който променя доста сериозно досегашния ход на развитие на iOS.

В името на стабилността

Досега Apple обикновено запазваше максимално много нововъведения за всеки рожден ден на iOS, а след това в серия допълнителни ъпдейти коригираше стабилността, сигурността и производителността на операционната система. За iOS 12 обаче този план се променя. Федериги е казал на софтуерните инженери на Apple, че се отлагат повечето от планираните нови функции и технологии в iOS 12. Те остават за ъпдейта на платформата през 2019 г. Подобна информация е получило и онлайн изданието 9to5Mac от свой източник в Apple.

Вместо това iOS 12 ще се концентрира именно върху стабилност и производителност. Това означава поправки на бъгове, оптимизиране на кода на iOS, множество подобрения в работата на платформата. Така, повечето промени в iOS 12 няма да са видими с просто око от потребителите, но притежателите на iPad и iPhone би трябвало бързо да усетят по-добрата работа на техните устройства. Разбира се, това се отнася за моделите, с които iOS 12 ще е съвместим. Apple все още не е обявила кои ще са те, но традиционно новите версии на iOS са съвместими с две до три поколения iPhone и iPad назад.

Какво няма да има в iOS 12

Според първоначалните слухове списъкът с нововъведения в iOS 12 е бил доста дълъг. Сред планираните промени са били обновяване на функцията CarPlay, ъпдейти за повечето вградени и основни приложения на iOS и фокус върху фотографията.

Освен това е било планирано и обновяване на дизайна на началния екран на iOS. Вместо това новият фокус в разработката на iOS е стабилната работа и желанието iPhone да е „по-пъргав”. Apple иска и да намали ситуациите, които карат потребителите да търсят помощ от екипа по поддръжка. Така iOS 12 може да не се окаже чак толкова бляскав визуално, но пък трябва да е много по-приятен за работа в ежедневието.

Какво все пак ще има в iOS 12

Отказването от част от функциите не означава, че iOS 12 ще е само системен ъпдейт без никакви новости. Според Bloomberg iOS 12 ще има какво да предложи на потребителите отвъд стабилната работа.

Например създаването на обща платформа за приложенията на iOS и macOS. Това означава, че приложения, които са съвместими за едната платформа, ще могат да се инсталират и използват и на другата.

Apple подготвя и нови функции за родителски контрол в iOS 12. Те ще позволят на родителите да ограничават достъпа на децата до определени функции или съдържание, или дори до цялото устройство. Планират се и новости във функциите за фитнес и здраве в приложението Health. Ще има и серия подобрения и нови възможности за поддръжката на добавена реалност на iOS.

Очаква се Apple да запази традицията и да представи новата версия на iOS по време на годишната си конференция. Тази година Apple WWDC ще се проведе през юни. Вероятно тогава компанията ще вдигне завесата пред iOS 12, но самата операционна система ще достигне потребителите чак през есента, заедно с дебюта на новото поколение на iPhone.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*