Asus Zenfone 5 – изкуствен интелект за фотографии с отлични композиции

Изкуствен интелект за направата на блестящи фотографии с отлични композиции – така може да се опише накратко новият Asus Zenfone 5, който дебютира на Световния мобилен конгрес в Барселона. Производителят е избрал да вложи голямата част от усилията си в подобрения на снимачния процес. Точно в тази област е вграден изкуственият интелект, с който телефонът стана известен покрай дебюта си.

Zenfone 5 и изкуственият интелект

Разбира се, както можем да се досетим, фразата “изкуствен интелект” е леко преувеличена в случая. По-скоро става дума за автоматизиране на някои снимачни функции, които смартфон производителите отдавна трябваше да се сетят да автоматизират – това е изборът на набор от предварително зададени настройки за даден тип снимане (така наречените автоматични режими “спорт”, “портрет”, “пейзаж”, “макро”, “нощно” и др). В Zenfone 5 ситуацията пред камерата се разпознава автоматично – и също толкова автоматично се включва предефинираният набор от настройки, най-подходящ за конкретната ситуация. Камерата борави с общо 26 режима на снимане. Така потребителят има спокойствието да се съсредоточи върху композицията на снимката си, вместо да се занимава с прецизиране на настройките, за да може да създаде наистина впечатляващи кадри.

Zenfone 5 Asus Zenfone 5 – изкуствен интелект за фотографии с отлични композиции А1 Блог

Zenfone 5 Asus Zenfone 5 – изкуствен интелект за фотографии с отлични композиции А1 Блог

Друг елемент на изкуствения интелект е “фото адаптирането”. При всяка снимка телефонът предлага на своя потребител две вариации – например с и без HDR. С течение на времето телефонът “научава” кой тип кадри е склонен да предпочита потребителят. Тогава системата по-често предлага именно любимата настройка.

Големият дисплей на Zenfone 5 безспорно е в крак с тенденциите, които се очертаха на Световния мобилен конгрес, като рамката му е действително тънка и създава приятната илюзия, че почти целият преден панел е дисплей.

Zenfone 5 Asus Zenfone 5 – изкуствен интелект за фотографии с отлични композиции А1 Блог

Двойникът

Външният дизайн на телефона много силно наподобява iPhone X, което нямаше как да остане незабелязано и силно обсъждано на Световния мобилен конгрес. Устройството е леко и приятно за държане в ръка – тежи само 155 грама. Новият Asus хваща окото с красиви отблясъци по корпуса, който, за разлика от този при много други дебютанти, остава относително чист откъм пръстови отпечатъци.

Zenfone 5 Asus Zenfone 5 – изкуствен интелект за фотографии с отлични композиции А1 Блог

Останалите характеристики включват дисплей с резолюция 2246 на 1080 и съотношение 19:9, лицево разпознаване, процесор Snapdragon 636, 4 или 6 гигабайта памет, 64 гигабайта за съхранение. Asus Zenfone 5 всъщност е един от трима членове на новата “фамилия” Zenfone, където другите два модела са Zenfone 5Z с малко по-добри вътрешни характеристики и Zenfone 5 Lite, който има доста по-различен дизайн спрямо събратята си.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*