Двусензорна система превръща смартфона в персонално здравно устройство

Двусензорна система, разработена от Mediatek, може да превърне всеки смартфон в приложение за персонална грижа за здравето. Иновативната разработка все още не е намерила място на пазара, но производителят е в процес на преговори с някои от големите смартфон производители, разкри компанията в първия ден от Световния мобилен конгрес в Барселона.

Познаваме Mediatek като производител на процесори за някои смартфони, но това далеч не е единствената технология, която те могат да вградят в умните ни преносими устройства. Новата им разработка представлява сензор за здравните показатели. Той е разработен така, че да може да се вгражда в устройствата по удобен начин и да показва 6 основни параметъра на моментното здравословно състояние. В това число влизат сърдечен ритъм (пулс), кръвно налягане, концентрация на кислород в кръвта, променливост на сърдечната честота, електркардиография и изменения в притока на кръв.

система Двусензорна система превръща смартфона в персонално здравно устройство А1 Блог

Как функционира двусензорната система?

За да се използва тази система, в смартфона следва да се вградят два сензора на две различни места. Единият тях е предназначен да посреща палеца на едната ръка, а вторият – показалеца на другата. Най-доброто възможно разположение на чиповете е на гърба на телефона, близо до мястото за пръстов скенер, и съответно на ръба на телефона, в долния десен ъгъл, където обичайно се озовава втората ръка.

система Двусензорна система превръща смартфона в персонално здравно устройство А1 Блог

Когато двата пръста на двете ръце се допрат до сензорите, се образува затворена “електрическа” верига през тялото, така че сензорите могат да измерят електрическите импулси на организма и да докладват отчетените резултати, включително и да покажат електрокардиограма.

Няколко секунди са нужни на двусензорната система за провеждането на измерването. След това отчетените стойности се визуализират на екрана чрез приложение, което показва и рефенрентите стойности на всички показатели.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*