Чудесата на графена: антените се вграждат в обвивките на носимите устройства

Гъвкави безжични предаватели и приемници могат да превърнат всяка повърхност в комуникационна система, а съответния уред – в свързано към безжична мрежа устройство. Това е възможно благодарение на удивителните свойства на графена – двуизмерен (2D) материал на база въглерод. Иначе казано – това е лист въглерод с дебелина един атом. За него се твърди, че може да пречиства вода, да съхранява енергия във вид на батерии с много висока енергийна плътност, да послужи за суперпроводници. И още нещо важно за – той е физически изключително як и в същото време гъвкав.

Чудесата на графена

Гъвкавите графенови антени и предаватели са разработка на университетски учени в рамките на проекта на Европейския съюз Графеново лидерство. Като част от инициативата са финансирани редица научноизследователски проекти за приложение на графена в различни области. Една от най-обещаващите е тази за гъвкавия WiFi приемник.

графена Чудесата на графена: антените се вграждат в обвивките на носимите устройства А1 Блог

Заради това, че са тънки и двуизмерни, този вид предаватели и приемници могат да се нанасят върху твърд или гъвкав субстрат. По-интересно е второто приложение, когато пластините се полагат върху тънко и пластично фолио. В този си вид грaфеновите антени могат да се нанасят на практика върху всякакви повърхности – например капаците на смaртфоните, каишките на умните часовници, рамките на смарт очилата.

Това означава, че благодарение на графена носимите устройства могат да бъдат изцяло гъвкави, без твърди части, а също така тънки и леки. Естествено те са и много пластични, без това да довежда до разваляне на приемниците или до деградация на материала, от който са направени.

Бъдещето

Изпитанията с технологията на графена все още предстоят. Сега учените са в процес на търсене на „комерсиални партньори“ – фирми, които биха могли да въведат в производство този вид системи. Това би трябвало да стане относително лесно, тъй като нанасянето на графеновите предаватели и антени върху гъвкаво фолио става почти по същия начин, по който се отпечатват вестници и списания – с ролков механизъм.

графена Чудесата на графена: антените се вграждат в обвивките на носимите устройства А1 Блог

Образци на устройствата бяха показани в Графеновата зона на Световния мобилен конгрес 2018 в Барселона.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*