MWC 2018: Сигурността “загърбва“ компютъра

Развитието на “умните” технологии и блокчейн системите през последната година накара участниците на Световния мобилен конгрес в Барселона тази година да ни покажат по нов начин темата за сигурността. Днес мисълта за защитата отива далеч границите на компютъра. Тя обхваща всичко в интелигентната дигитална среда – телевизори и хладилници, индустриални роботи и умни регулатори на светофари.

Сигурността преди

Първите прогнози за умния дом и умния град разглеждаха сигурността в светлината на представата за злонамерени хакери, които търсят начин да нанесат щети. Плашещо звучеше мисълта, че ако имаме, например, медицинско устройство в дома си и то е свързано с умната мрежа, някой може да узнае личния ни здравен статус и да навреди на здравето ни. Ужасяващо звучеше идеята, че злонамерен хакер може да хакне умната електроразпределителна мрежа и да остави цял град на тъмно.

сигурността MWC 2018: Сигурността “загърбва“ компютъра А1 Блог

Новият фактор

Тези сценарии не са изключени, разбира се, но бумът на криптовалутите направи интелигентния дом уязвим по съвсем друг начин.

Всяко устройство, което има процесор и софтуер, днес е обект на интерес за хакерите!

Създателите на нелегален код се вълнуват от това как да инсталират “копачи” на възможно най-много чужди устройства. Те търсят слабости в защитата, за да качат своите „миньори“ върху всичко, което има някаква изчислителна способност. Инсталирането би следвало да става тайно, тихомълком, без знанието на собственика, без видими поражения.

сигурността MWC 2018: Сигурността “загърбва“ компютъра А1 Блог

Уязвимите

Една от най-уязвимите групи продукти в момента са телевизорите от ново поколение. На практика това са Android устройства и като такива те позволяват да им се инсталират приложения. Колко удобно е това за собствениците на криптовалути! Именно така наречените смарт телевизори бяха във фокуса на изложители на Световния мобилен конгрес като ESET, Norton/Symantec, McAfee.

За момента все още няма статистика каква част от умните телевизори са били обект на подмолно инсталиране на „копачи“. Фирмите не разполагат с данни, защото тенденцията е много млада. Потребителите обаче изобщо не си дават сметка, че прекрасният им нов телевизор е „трапеза“ за незнайни мераклии за бизнес чрез криптовалута.

По аналогичен начин всяко друго устройство, което има процесор, е обект на интерес – особено ако има софтуер, който позволява инсталирането на приложения. Дори не е нужно системата да бъде хаквана – достатъчно е зловредният код да се маскира като приятно, забавно или привидно полезно приложение, което потребителите да пожелаят да си инсталират сами.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*