Смартфонът се превръща в личен лекар

Ако има нещо, което всички хора носят нявсякъде със себе си днес, това е персоналният смартфон. Оттам идва и апетитът на безчет разработчици да накарат какво ли не от реалния свят да „скочи“ в телефона. Най-новата тенденция е в него да се вгради… личен лекар. Тази година на Световния мобилен конгрес в Барселона (MWC) бяха демонстрирани редица приставки за грижа за здравето – до степен, в която смартфонът изземва функцията дори на емблематичните лекарски слушалки.

Здравните сензори за вграждане в телефоните не са новост. Тази година обаче тяхното разнообразие и повсеместно присъствие бяха на най-високо ниво. Вече ви показахме как двусензорна система превръща смартфона в персонално здравно устройство. При нея чрез два датчика системата прави ЕКГ и показва пулс, кръвно налягане, концентрация на кислород в кръвта, риск от замайване.

личен лекар Смартфонът се превръща в личен лекар А1 Блог

личен лекар Смартфонът се превръща в личен лекар А1 БлогДруг, по-семпъл сензор, който беше представен тази година в Барселона, показва малко по-малко на брой показатели, но за сметка на това значително по-бързо. Той представлява малко устройство с размер около сантиметър, което е леко вдлъбнато, така че показалецът приляга в него. По замисъл то се монтира в страничния ръб на смартфона. Секунди след измерването специално приложение докладва за пулса и кръвното на притежателя.

Измерванията обаче могат да стават и безконтактно. Подобрена сензорна система, която също беше показана на MWC, може от разстояние да узнае всички базови жизнени показатели, за които лекарят би ни прегледал най-напред. Измерва температурата, пулса, ритъма на дишане, кислородното насищане. Здравните данни се докладват на дисплея с помощта на приложение.

личен лекар Смартфонът се превръща в личен лекар А1 Блог

личен лекар Смартфонът се превръща в личен лекар А1 БлогНай-любопитното от всички приложения обаче беше домашният стетоскоп за деца „StethoMe”. Това е устройство, което преслушва физически и се свързва със смартфона, за да докладва резултата. Работи безжично. Разбира се, мери температурата, но освен сърцето слуша и дробовете и точно в това е неговото уникално умение. Създателите на слушалката казват, че тя е в състояние да различи обикновена кашлица, бронхит и астма.

Родителите могат да преглеждат детето си него, за да се ориентират какъв е проблемът на рожбата им и дали могат да вземат мерки самостоятелно или е време да побързат към кабинета на личния лекар. Надеждата на разработчиците на „StethoMe” е да спасят хиляди деца, за които има риск да се озоват в лекарския кабинет твърде късно, защото не е имало кой да чуе хриповете в дробовете им и заболяването е прогресирало.

Още по темата

  1. Иван Петров says:

    МОЖЕ ЛИ МАЛКО ПОВЕЧЕ И ПО КОНКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВОТО НА ТЕЗИ ЗДРАВНИ СЕНЗОРИ ЗА КРЪВНО И РИТЪМ? ИМА ЛИ ГИ НА ПАЗАРА И КЪДЕ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*