Как изкуственият интелект помага за борбата с киберпрестъпленията

“Изкуственият интелект” определено е сред онези научни постижения, което ни плаши. Както заради всички киноистории за суперкомпютри, които се заемат с тежката задача да унищожат човечеството, така и заради страха ни от всичко, което има потенциала да е по-умно от нас, над което обаче нямаме контрол. A когато велики умове като Стивън Хокинг, Бил Гейтс и Илон Мъск споделят опасенията си от ИИ, нещата стават още по-сериозни.

И може би тези притеснения не са докрай неоснователни. През миналата година от компанията Symantec алармираха, че хакерите използват все повече изкуствен интелект и машинно самообучение за своите атаки и създаването на злонамерен софтуер. Това е довело до значително увеличение на идентифицираните варианти на злонамерен код – до 375 млн. през 2016 г. спрямо 275 млн. само две години по-рано. В края на 2016 г. пък един от всеки 111 имейла, изпратени по света, е бил заразен. Това е почти двойно по-голяма честота от края на 2014 г. (Как да се предпазите от заразяване от подобни писма в електронната си поща – вижте тук)

Защо изкуствен интелект

“Едно от нещата, които карат създателите на подобен тип програми и атаки да използват изкуствен интелект и машинно самообучение, e че по света няма чак толкова много експерти по сигурността. Невероятното обаче е, че чрез ИИ могат да засекат всички видове атаки, които човек не може да засече сам”, казва пред Financial Times Брайън Уитън, старши директор в изследователското звено Symantec Research Labs.

Цифри като тези горе до голяма степен обясняват и предвиждането на американската компания за пазарни изследвания International Data Corporation, че през 2020 г. в глобален мащаб бизнесът ще инвестира над 100 млрд. долара за предпазване от хакерски атаки.

Компютри vs. компютри

Експертът по киберсигурност и етичен хакер Борислав Сестримски е категоричен, че само компютри могат да спрат компютрите. Но вижда и позитивната страна: “Изкуственият интелект има възможността да предвижда, a това вече е предимство за минимизиране на щетите”.

Учени от Масачузетския технологичен институт потвърждават силата на изкуствения интелект в борбата с киберзаплахите още през 2016 г. Тогава те създават виртуален киберанализатор, който успява да предвиди 85% от атаките в експеримента. AI2 (името е комбинация от английските абревиатури за “изкуствен интелект” и “анализаторска интуиция”) преминава щателно през информацията и засича подозрителна активност, като разделя данните на клъстери от модели. И прави всичко това, ползвайки машинно самообучение от типа „обучение без надзор“.

Бързината

Оказва се, че бързината става все по-важна, когато говорим за киберсигурност. Суперкомпютрите означават “скорост”, а от там и по-висока степен на сложност за борба със заплахите. И тук на помощ отново идва изкуственият интелект – ако злонамерен софтуер бъде засечен бързо с негова помощ, то атаката би могла да бъде блокирана, включително с активна защита от страна на системите и възможност за преконфигуриране на настройките за сигурност.

Според британския експерт Мартин Суийни пък предимството на включването на изкуствения интелект в борбата с киберизмамите работи чудесно от гледна точка на фактора “непредвидимост” и това ще става все по-важно в близкото бъдеще, включително и в сферата на електронната търговия.

“Сегашните автоматизирани системи за борба с измамите се провалят до голяма степен, защото са програмирани да копират човешкото поведение – ако транзакция X се случи на локация Y с цена на покупката Z, то тогава я откажете. Този подход изисква постоянно наблюдение и не позволява на машините да се учат”, убеден е Суийни. Според него ИИ ще внесе голяма доза успокоение за е-търговците, когато борбата с измамите се превърне от дейност с предимно човешка намеса в предимно автоматизиран процес.

Макар опасения да има немалко, експертите са единодушни, че силата на изкуствения интелект може успешно да бъде “впрегната” в борбата с киберпрестъпленията, а с натрупването на все повече и повече данни и възможността на алгоритмите да се самообучават, възможностите за компаниите да се предпазят ще стават все повече.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*