SOS, новородено! На помощ идват технологиите

Появата на дете в семейството е вълшебен момент, изпълнен с много емоции и преживявания, и коренна промяна на начина, по който гледате на света. Много млади родители посещават курсове или четат материали, за да се подготвят за посрещането на бебето. Но малката тайна, която никой не ви казва е, че ще имате и моменти (в началото доста чести), когато няма да сте сигурни какво да правите, как да реагирате и ще поставяте под съмнение решенията, които взимате.

Спокойно! Това е моментът да се обърнете към модерните технологии, а телефонът, който така или иначе е в ръката ви, да се превърне във верен помощник в отглеждането на щастливо дете.

Водете си дневник

Първите седмици на съжителство с новия член на семейството минават почти като на сън, макар той често да липсва за родителите, и най-вероятно ще ви е трудно да проследите честотата на храненията или продължителността на бебешкото спане. От голяма помощ ще ви е, ако си водите дневник, който ще ви даде възможност навреме да проследите важни промени в дневния режим и да давате възможно най-точни данни при профилактичните посещения при лекар.бебето SOS, новородено! На помощ идват технологиите А1 Блог

Baby Daybook е приложение, което ви позволява да си записвате цялата важна информация бързо и лесно. Можете да отбелязвате колко дълго и често яде, колко често сменяте пелените, периодите на сън, игра или стоене по корем, за чиято полза експертите са категорични. Можете да записвате и теглото, височината и обиколката на главата на детето, като приложението автоматично ги сравнява със стандартите на Световната здравна организация за дадената възраст на детето.

Платената версия на приложението ви позволява да правите и по-задълбочени анализи на данните за различни периоди.

Помогнете на бебето да спи по-добре

В първите месеци от живота нервната система на малчуганите не е добре развита и те все още се приспособяват към живота навън. Изследователите често наричат този период от живота на децата “четвърти триместър”. Както си личи и по името на тези крехки седмици, новородените се успокояват много по-лесно, ако пресъздадете условията за живот, в които те са свикнали от майчината утроба. Едно от тях е силният “бял шум”, който наподобява движението на кръвта. Неслучайно много родители споделят, че децата им заспиват по-лесно на шум от аспиратор, сешоар или докато се возят в кола. Няма нужда (а и понякога може да е опасно) да държите домакинските уреди включени постоянно. Необходимо е само да се сдобиете с някое приложение, което пресъздава подобен бял шум и да откриете кой вид изпраща най-бързо бебчо в страната на сънищата. Пробвайте това или това.

Някои бебета са по-емоционални и имат нужда от повече методи за успокоение. В помощ на техните родители има джаджи като babocush, която пък симулира условията, в които детето би подремвало по корем върху мама или татко, но без нещастният родител да се схваща на дивана.

Запознайте се с основните периоди в развитието му

Вероятно като малки сте чували от възрастните изрази като “расте като гъба” или “порасна за една нощ”. Е, оказва се, че усещането на баба ви си има и научно обяснение. Холандските изследователи Франс Плоой и Хети ван де Рийт проследяват с години наред развитието на хиляди деца от раждането до 2-годишна възраст и установяват, че усвояването на нови умения не се случва постепенно, а с т.нар. “скокове в растежа”.

Това са периоди, които продължават от няколко дни до няколко седмици, през които бебето преминава през бързи физически и психически промени, след които усвоява нови умения. И тъй като промените могат да са буквално плашещи за него, през тези дни детето често е по-нервно, плаче по-често и е като “залепено” за мама. Официалното приложение The Wonder Weeks предлага полезна информация какво представлява и съвети как да преодолеете заедно всеки такъв период.

Осигурете занимания, подходящи за възрастта

Докато бебето е малко и все още не може да говори или да ходи, вероятно ще ви е трудно да измисляте занимания, които да са интересни и да стимулират неговото развитие. Но пълноценното време заедно е изключително важно, защото психическото и физическото развитие в ранна възраст са много тясно свързани.

Не се притеснявайте, ако не ви идва отвътре как да привлечете и задържите вниманието на детето със занимания, които стимулират неговия потенциал. BabySparks е приложение, което всеки ден ви предлага разнообразна програма от подобни активности за развитие на мозъка, сетивата, грубата и фината моторика, когнитивните и социалните способности.

Запознайте го с музиката

Музиката и пеенето са чудесни начини да се сближите с малчугана, да развиете чувството за ритъм у него и да стимулирате проговарянето. Експериментирайте с различни жанрове музика и вижте кои се харесват най-много на бебето. В Spotify има и голямо разнообразие от български детски песнички със съвременно звучене, които бързо ще научите наизуст.

Не бързайте да му правите профил в социалните мрежи

Нямате търпение да споделяте вълнуващите моменти с бебето с роднини и приятели във Facebook? От социалната мрежа са се погрижили да можете да го правите в организирано пространство. Така нареченият скрапбук ви позволява да направите колекция от снимки с новия член от семейството, които да споделяте със своите контакти. Внимавайте обаче с настройките за сигурност на снимките и се постарайте да ги ограничите само до приятели. Бъдещият тийнейджър най-вероятно ще ви е благодарен да ограничите споделяните бебешки снимки до минимум. А и винаги можете да ги извадите, когато покани вкъщи първото гадже!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*