Умни шлемове – спасението за любимия спорт на Америка

Американският футбол – най-печелившият и най-популярен спорт зад Океана. Но и спорт, който има един огромен проблем, поставящ бъдещето му на кaрта – мозъчните сътресения, водещи до “хронична травматична енцефалопатия” (ХТЕ). Може и да не сте чували за това заболяване, но то е най-страшната диагноза за състезателите по американски футбол, боксьори, борци, хокеисти и много други, които в своя спорт изпитват многобройни удари по главата. Няма да искате детето ви да се занимава със спорт, който впоследствие може да доведе до странни настроения и поведения, ранна деменция, самоубийствени мисли и невъзможност за нормален живот, нали? Е, ако има добра новина, то тя е, че технологиите са на път да помогнат и в това отношение и да спасят от сигурна гибел любимия спорт на Америка.

Идентифицирането на проблема

Голямата роля за осъзнаването на ужасната съдба, която може да причинят мозъчните сътресения в американския футбол има доктор Бенет Омалу. През 2002-а нигерийският невропатолог изследва мозъка на футболиста Майк Уебстър, починал от странни и необясними обстоятелства. Постепенно Омалу задълбава все повече в случаите на необичайно поведение и преждевременна смърт сред играчите от Националната футболна лига и през 2005 г. публикува своите изводи. А те са категорични – многобройните удари в областта на главата причиняват тежки увреждания, които години след края на кариерата на спортистите водят до споменатите по-горе проблеми.

Случаите на самоубили се бивши футболисти и на техни убийства над близките им вследствие на необясними действия, са десетки. Големият проблем на хроничната травматична енцефалопатия е, че тя може да бъде диагностицирана едва след смъртта. Което пък води до съсредоточаване на усилията върху превенцията на състезателите по време на кариерите им.

Ролята на NFL и спасяването на най-популярния спорт в САЩ

спорт Умни шлемове – спасението за любимия спорт на Америка А1 Блог

Като собственик на най-големия шампионат по американски футбол NFL логично трябва да е най-заинтересована от здравето на своите играчи. Особено при положение, че след десетките случаи на ХТЕ в последните години, съвсем разбираемо много родители насочиха своите деца към други спортове, а това води до опасност за бъдещето на американския футбол.

Всъщност, първоначално от NFL доста яростно се противопоставяха на разкритията на доктор Омалу и отказваха да поемат отговорност за мъките на много бивши футболисти, страхувайки се за бъдещето на играта. Все пак, с все повечето доказателства NFL нямаше как да остане със затворени очи и от 2011 г. насам взе мерки. Някои правила на играта бяха променени с цел намаляването на сблъсъците глава в глава, а съдебен иск, заведен от бивши играчи от NFL, накара лигата да създаде компенсационен фонд на стойност 675 милиона долара, покриващ разходите по лечението на страдащи от ХТЕ играчи, както и инвестиращ в превенция и задълбочено изследване на заболяването.

Умни шлемове и технологията на помощ 

спорт Умни шлемове – спасението за любимия спорт на Америка А1 Блог

Въпреки мозъчните травми, шлемовете, носени от футболистите, почти не бяха променяни от 70-те години на миналия век. Но от миналия сезон голяма част от състезателите в NFL започнаха да носят „умния” шлем Zero1 на компанията VICIS.

От лигата инвестираха 60 милиона долара само в технологичните иновации, свързани с проблема, а VICIS бе от компаниите, които получиха финансиране за проекта и резултатът е налице – Zero1 е №1 сред 33 различни шлема, които през 2017-а бяха тествани от лабораторията за шлемове на NFL.

Zero1 предлага четири пласта на защита. Външният слой се компресира, за да абсорбира ударите и да прави контакт по начина, по който тенис топката се деформира, когато удари земята и след това възстановява формата си. Отдолу има слой от полимерни колони, които се движат в различни посоки спрямо удара. Това помага за абсорбиране и намаляване на силата.

Здравият вътрешен слой помага за превенцията на костни фрактури и мозъчни кръвоизливи, а слой от мемори пяна осигурява комфорт. Много отбори и отделни състезатели от NFL побързаха да си поръчат от Zero1, а някои колежански тимове екипираха изцяло своите състезатели с умните шлемове.

Високата цена от 1 550 долара на продукт не спря клубовете, а тя вече бе намалена на 950 долара и в следващите години се очаква да стане още по-поносима за потребителите.

Друга група изследователи пък се занимава с проблема сътресението по време на игра да бъде установено. Те създадоха „умна пяна”, която измерва в реално време силата, скоростта на удара и ускорението чрез електронни сигнали. Тази пяна, която може да замени пяната в стандартните шлемове, изпраща информация директно на таблет, а данните се анализират от клубните лекари, както и от независим невролог, който задължително присъства като служебно лице на всеки мач.

Е, съвсем скоро най-вероятно ще видим шлемове, които както омекотяват ударите, така и чрез микротехнологии измерват влиянието върху мозъка от всеки удар, което би довело до ранно изваждане от игра и адекватни мерки още в ранна възраст. И в крайна сметка по всичко личи, че технологиите ще се окажат големия спасител за бъдещето на американския футбол, а и на другите спортове, причиняващи подобни проблеми.

Филм по темата
спорт Умни шлемове – спасението за любимия спорт на Америка А1 Блог

Доктор Бенет Омалу (вдясно), Уил Смит, който се превъплъщава в неговия образ и Питър Ландесман (вляво) – режисьор на филма Concussion, посветен на приноса на Омалу в спасяването на живота на хиляди професионални спортисти.

Ако темата с ХТЕ ви е интересна, то задължително трябва да гледате филма Concussion от 2015-а. В него Уил Смит се превъплъщава по великолепен начин в ролята на доктор Бенет Омалу.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*