Как да спрете „забавянето“ на вашия iPhone с iOS 11.3

Последната версия на iOS 11.3 представлява значителен ъпдейт на операционната система на Apple iPhone. Освен подобрения като нови анимирани анимоджита и повече възможности за разработчиците на приложения с добавена реалност, тя дава и опцията да спрете „забавянето“ на вашия iPhone.

Ъпдейтът идва като резултат от една от най-големите PR кризи, която засегна калифорнийската компанията през последните години. В края на 2017-а стана ясно, че операционната система iOS автоматично забавя работата на процесора на по-старите модели iPhone, когато батериите им се износят дотолкова, че не могат да осигуряват нужната енергия за максималната производителност на процесора.

Разкритието разгневи доста от собствениците на iPhone, а Apple отговори като намали цената на резервните батерии от 79 на 29 долара и обеща да даде възможност на собствениците им сами да избират дали техният смартфон да стане по-бавен с времето или не. Това вече е факт с iOS 11.3, която може да бъде свалена и инсталирана от няколко дни.

iOS 11.3 и как да спрем “забавянето” на iPhone

Опцията да спрете или позволите „забавянето“ на работата на процесора се предлага само за някои модели iPhone, тъй като по-новите не са засегнати от проблема. Apple твърди, че iPhones 8, iPhones 8 Plus, и iPhones X имат хардуерен ъпгрейд, който прави такива функции ненужни. Първоначално опцията, която позволява контрол върху работата батерията в iOS 11.3 включва моделите iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, и iPhone 7 Plus. Тя е налична и при смартфоните от 2017 година, но при тях можете да видите само какъв капацитет от батерията ви все още функционира правилно.

iOS 11.3 Как да спрете „забавянето“ на вашия iPhone с iOS 11.3 А1 Блог

След като инсталирате iOS 11.3 на някое от тези устройства, ще откриете, че има нова страница в настройките („Settings“) на батерията („Battery“). Тя се казва „Battery Health (Beta)“ и когато я отворите ще намерите линк към повече информация как работят литиевойонните батерии. Под него има индикатор за максималния капацитет на батерията на вашия iPhone в момента. Ако той е под 80%, под него ще се появи съобщение, което казва, че батерията е деградирала („significantly degraded“). Неприятната вест е придружена от линк как можете да замените вашата батерия с нова. Услугата се предлага в България, но може да се наложи да почакате, за да се извърши в оторизиран сервиз на Apple.

Внезапно изключване на iPhone

Ако вашето устройство се е изключвало внезапно поради спад в капацитета на батерията, което може да се случи на всяка батерия, която работи под 95% от фабричния си капацитет, ще ви се появи още една опция със съобщение, което гласи, че софтуерът е взел нужните мерки това да не се повтаря „performance management has been applied to prevent this from happening again“. Тоест работата на вашия смартфон е забавена. Заедно със съобщението имате опцията да спрете забавянето. След това обаче не можете да „забавите“ смартфона си отново, но ако има ново непредвидено изключване, той ще намали своята производителност автоматично.

Както вече сте разбрали няма възможност сами да включвате и изключвате забавянето на смартона, когато вие пожелаете. Това показва, че Apple продължава да смята, че е по-добре тя да взима решения вместо вас по отношение на управлението на батерията. Но пък вече ви дава възможност сами да видите дали вашият iPhone работи на максимална мощност.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*