В Китай глобяват неправилно пресичащите с помощта на лицево разпознаване

Нестандартен начин за борба с неправилно пресичащите пешеходци действа в китайския град Шънджън. Местната власт ползва софтуер за идентифициране на нарушителите чрез лицево разпознаване, след което автоматично налага глобите. По данни на полицията за 10 месеца от въвеждането й системата е засякла близо 14 000 нарушители, чийто снимки са показани на LED екраните на ключови кръстовища в града.

През следващите месеци предстои и разширяване на платформата, като се планира уведомяването на нарушителите да става и чрез кратки съобщения на техните смартфони.

Технологичното решение

Технологична компания за IT продукти с изкуствен интелект Intellifusion е получила задача да вгради нововъведението в съществуващата в момента система за налагане на глоби и показване на лицата на нарушителите върху големи LED екрани.

лицево разпознаване В Китай глобяват неправилно пресичащите с помощта на лицево разпознаване А1 Блог

В Китай глобяват неправилно пресичащите с помощта на лицево разпознаване

Компанията вече е инсталирала 7-мегапикселови камери на ключови кръстовища в града. Технология за лицево разпознаване идентифицира неправилно пресичащите, извлича информация от градската база данни и показва на екраните снимка на нарушението, фамилията на нарушителя и част от неговия идентификационен номер.

“Вече разговаряме с местните мобилни оператори и някои от водещите социални платформи в страната като WeChat и Sina Weibo, за да могат известията да пристигат директно като текстови съобщения на телефоните на неправилно пресичащите още в момента на извършване на нарушението”, обяснява пред South China Morning Post маркетинг директорът на Intellifusion Уанг Юн.

Според него само показване на снимки трудно може да спре нарушителите, но комбинацията от технология и психология има потенциала да го направи. От началото на март някои от нарушенията се качват и на специални сайтове с публичен достъп и това е довело до сериозно намаляване на повторните нарушения.

Неправилното пресичане – форма на социален протест

Според редица световни учени наблюдаваната през последните няколко десетилетия засилена тенденция за неправилно пресичане е много повече форма на социален протест, отколкото незачитане на законите.

лицево разпознаване В Китай глобяват неправилно пресичащите с помощта на лицево разпознаване А1 Блог

Китайският автор Юен Сяобин е убеден, че разпределението на правата на пътя винаги е било в полза на автомобилистите за сметка на пешеходците и е нормално това да доведе до неподчинение от страна на вторите. Цитиран от онлайн изданието Quartz, той дава за пример случай, в който местните власти в Нанин построяват мост буквално на сантиметри над пешеходна пътека, с което принуждават гражданите да преминават почти клекнали. Отделно от това, много често светофарите в китайските градове светят червено за пресичащите почти 2 минути, над два пъти повече спрямо обичайната продължителност в някои страни в Европа.

Следващото ниво: социалната кредитна система в Китай

Китайските граждани са едни от най-наблюдаваните от правителствата в глобален мащаб и това неведнъж е предизвиквало реакциите на правозащитни организации. Китайското правителство и в момента събира огромно количество данни за гражданите, а на голяма част от улиците в големите градове са инсталирани камери с възможност за лицево разпознаване.

От 2020 г. обаче ще влязат още по-строги мерки със задължителното въвеждане на т.нар. социална кредитна система в Китай. Тя ще дава определен коефициент на всеки китаец спрямо неговото поведение, социален и семеен статус, потребителски навици и дори според това дали… пресича неправилно. И ако даден гражданин събере прекалено голям брой пешеходни нарушения, то социалният му рейтинг ще бъде занижен значително и може да получи отказ за кредит от банките например.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*