Какво ново ни очаква в пролетния ъпдейт на Windows 10

Когато Microsoft представи Windows 10 за пръв път, компанията обяви, че занапред два пъти в годината ще има големи обновления на платформата вместо изцяло нова версия веднъж на няколко години. Компанията спазва обещанието си и вече е готова с пролетния ъпдейт на операционната система.

Той носи името Windows 10 Spring Creators Update. Това е третият Creators Update, който Microsoft пуска. Неговото разпространение започва още този месец. Както обикновено, то ще е поетапно като първо най-новите компютри ще имат достъп до него. Разбира се, потребителите могат да го изтеглят и инсталират и сами директно от сайта на Microsoft, като това е безплатно за притежателите на легални копия на операционната система.

Големите нововъведения

windows Какво ново ни очаква в пролетния ъпдейт на Windows 10 А1 Блог

Въпросът e какво още има да предложи Microsoft в творческа посока, че има нужда от пореден Creators Update. Този път новостите са най-вече от гледна точка на удобства. Подобрен е мултитаскингът на Windows 10 с функцията Timeline. Тя може да помни докъде точно е стигнал потребителят в работата по даден файл чрез съвместими приложения, като Office пакета например. Функцията се синхронизира и между различни устройства, като е нужно просто да се използва един и същи Microsoft профил.

Има подобрения и при функцията за споделяне с други устройства чрез Bluetooth. Нужно е устройствата да са близо едно до друго, като чрез менюто Share може да се пращят линкове, снимки и файлове директно от едно устройство с Windows 10 на друго.

Интересна новост е и Focus Assist. Това е функция, която цели да намали разсейването на потребителя. Той може да избере часове, в които не иска да получава известия от приложения, писма и др. Разбира се, може да се посочат и изключения. Така човек може да работи или твори без да се разсейва от странични неща.

И макар творците да са на фокус, Windows 10 не забравя и останалите потребители. Има множество нови функции и подобрена поддръжка на Windows Subsystem for Linux с възможност за инсталирането и използването на повече дистрибуции на Linux директно от Windows Store. Сред тях са Ubuntu, openSUS, Fedore, Debian, Kali Linux.

За програмистите има повече опции в Microsoft Edge, достъп до Windows AI за използване на машинно обучение в нови приложения за Windows и др.

Повече практичност

Не само творците, но и всички останали потребители имат нужда от повече удобства и практичност. Windows 10 прави множество дребни, но полезни  промени в тази посока. Една важна подобна промяна е начинът на инсталация на пролетния ъпдейт. Той вече ще може да предложи на потребителя да избере удобно за него време на инсталация, а няма просто да го уведомява, че такава предстои. Освен това по-голямата част от инсталацията ще се случва на фонов режим, което трябва да съкрати времето за основната инсталация и рестартирания, които сега понякога отнемат дори около час за по-стари системи.

Сред другите по-малки, но практични новости са промени в дизайна на интерфейса, повече опции в секцията с настройки и др. Потребителите с компютри, които имат повече от един графичен процесор, ще могат и вече да избират кои приложения да имат достъп до по-мощния чип и кои да пестят енергия.

„Пипнат” е и браузърът Edge, който дава повече малки функции, като например възможност да се спира звукът от отделни табове, поддръжка на добавки в Private режима, по-добро управление на запаметените линкове, е-книги и др. Освен това браузърът трябва да работи малко по-бързо и стабилно.

Какво остава за по-нататък

Една от дългоочакваните нови функции, cloud clipboard, изглежда остава за есента. Тя трябва да позволи на потребителите да копират текст, снимки, линкове и файлове между устройства, които използват един и същ Microsoft профил. Функцията работи като класическия Copy – Paste, но между отделни устройства.

Отлага се и функцията Sets. Тя ще позволи на потребителите да групират множество отворени файлове, приложения и сайтове в отделни табове в един прозорец. Така организацията на работа и събирането на файлове за отделни проекти трябва да стане доста по-удобно.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*