Когато западът срещне изкуствения интелект

Първата ни асоциация с Дивия запад определено не е свързана с изкуствения интелект. Ако става дума обаче за увеселителния парк „Западен свят“ от едноименната поредица на HBO, то не може да сме по-далеч от истината. Пустош, населена с андроиди, на разположение на богатите, които искат всяка тяхна прищявка да бъде изпълнена.

Едва няколко дни ни делят до предстоящия втори сезон на сериала, чиято премиера е на 23 април, когато съвсем нова глава от историята на „Западен свят“ ще бъде разкрита. Вече отвъд контрола на своите господари, андроидите, придобили собствено съзнание, ще се опълчат срещу тираните. На преден план ще видим битката между хора и роботи, а сблъсъкът обещава да е разрушителен.

Западен свят Когато западът срещне изкуствения интелект А1 Блог

Не очаквайте обаче андроидите да залагат на вилите и брадвите, за да се разправят с човеците. Осъзнали своето превъзходство, те разполагат с много предимства, които могат да обърнат развитието на сюжета в тяхна полза. Дали това ще се случи, предстои да разберем съвсем скоро.

Поредицата е много повече от поглед в бъдещето. „Западен свят“ засяга редица дилеми от настоящето, свързани с границите на човешкия опортюнизъм, расовите и полови предразсъдъци, както и ограниченията, които обществото ни налага. Своеобразна метафора на ежедневието ни, представена по особено ефектен и впечатляващ начин – и не визираме единствено масовките.

Новата доза чар от Запада, примесена с изкуствен интелект, обещава да е не по-малко проницателна откъм житейски теми, но и също толкова увлекателна. Вече беше загатнато за нови светове, ще видим и нови роботи, а това вероятно са само част от изненадите, които са подготвили продуцентите. Макар да е фантазия, поредицата показва съвсем възможно технологично развитие и то в близкото ни бъдеще. След два месеца у нас ще пристигне роботът София, а защо не след година-две и андроид като тези от „Западен свят“.
Ако все още не сте гледали „Западен свят“, може да започнете с 1-ви сезон преди премиерата на 23 април. Всички епизоди са достъпни онлайн на www.hbogo.bg.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*