Narrowband IoT – бъдещето на умните градове

Дигитализацията, която залива света все повече и повече, ни кара да говорим за умни решения, свързани с „Интернет на нещата” (IoT). И ако доскоро ставаше дума най-вече за умни домове, вече все по-актуално става понятието „умни градове”. Какво обаче означава умен град? Отговорът включва много решения – като се започне от улични лампи, които се регулират самостоятелно спрямо нивото на осветеност, през контейнери за отпадъци със сензори и се стигне да приложения, които ви казват къде има свободни места за паркиране. Накратко – неща, които правят живот на хората доста по-лесен, а средата на живот – по-чиста и приятна.

Разбира се, за да са възможни всички тези е удобства, е нужна технология – достатъчно добра, за да поеме огромен брой решения, достатъчни евтина, за да бъде достъпна за повече хора и достатъчно устойчива, за да посрещне новостите, които се появяват непрекъснато.

Narrowband IoT
Narrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 Блог

NB-IoT покритие в света към днешна дата. Източник: GSMA.

Една от технологиите, които категорично отговарят на изброените критерии, е Narrowband IoT (NB-IoT). Това е технологичен стандарт, който свързва широка гама от устройства, машини и услуги с помощта на клетъчни телекомуникационни технологии. Основните предимства на технологията са по-ниските разходи за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие на закрито, оптимизиран пренос на данни, двупосочна комуникация, ниско време закъснение, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.

Narrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 Блог

В крак с технологиите

Narrowband IoT е технологията, на която залага и Мтел за развитието на умни решения. Това е поредната стъпка от стратегията на Мтел да бъде технологичен лидер на телеком пазара. Като част от международния телекомуникационен лидер А1 Group, компанията следва световните тенденции, които показват, че „Интернет на нещата” ще играе все по-важна роля. Очаква се IoT връзките в света да бъдат 25 милиарда през 2025 г., като 13,8 милиарда от тях ще бъдат индустриални, а 11,4 милиарда – потребителски.

Решенията

През 2018 г. Мтел ще започне да предлага у нас решения за контрол на въздуха, управление на отпадъци, интелигентно осветление и умно паркиране. Те бяха пилотно представени в Монтана – една от общините в България, дългогодишен партньор на Мтел, отворен към внедряването на иновации.

Narrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 БлогNarrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 Блог

Решението за контрол на въздуха отчита нива на замърсяване и прахови частици, като също така измерва температура и влажност. Системата е приложима за открити и закрити пространства, а информацията се следи с помощта на уеб-базирано приложение. С помощта на решението общините ще имат информация в реално време за качеството на въздуха.

Услугата за умно управление на отпадъци е подходяща за общини и сметосъбиращи компании. С помощта на датчици тя автоматично идентифицира степента на запълване на контейнерите за смет. Системата предлага автоматизирани изчисления на маршрут и навигация, базирани на анализ на информация, като също така предлага отчет за сметосъбиране до клиентите. Използването ѝ спестява времеви ресурс, а във финансов аспект може да намали с до 70% разходите за сметосъбиране.

Narrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 Блог

Системата за умно осветление използва LED модули, за да оптимизира контрола на уличните светлини, регулирайки автоматично степента на осветеност през цялото денонощие. Модулите са съвместими със съществуващите стълбове за осветление и са лесни за адаптиране. Използването на умно осветление с помощта на Narrowband IoT технология подобрява условията на живот в градските зони и намалява с до 25% годишните разходи.

Narrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 Блог

Narrowband IoT решението за умно паркиране засича свободните места за паркиране, позволява запазване на паркомясто онлайн, автоматично определя най-краткия маршрут до свободното място и осъществява безкасови трансакции в платените зони. Системата осъществява централизирано следене, отчитайки тенденциите в паркирането, степента на заетост и нарушенията. Внедряването ѝ подобрява заетостта на паркоместата с до 25% и увеличава събираемостта на приходите от нарушения с до 20% на година.

Narrowband IoT Narrowband IoT – бъдещето на умните градове А1 Блог

Още по темата

  1. Smart технологиите ще се развиват все повече и повече в близките години. Умните домове бяха голям бум в световен мащаб, жалко че тенденцията не се е наложила все още при нас, може би заради високите цени за изграждане или все още не е станало толкова “модерно” сред обществото. След умните домове е ред и на “Умни градове”. Технологиите използвани в полза на градовете, ще направят живота на всички нас много по-лесен и ще внесат много удобства за всички. Чака ни едно хубаво бъдеще.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*