Как да се ориентираме на непознато място

Една от тръпките на пътуването, освен откриването на непознати места, е да успеем да се ориентираме в чисто ново или слабо познато място. Да, но не всеки се справя с това да запомня от къде е минал и стигането от точка А до точка Б често се оказва голямо приключение.

Както обичаме да казваме – и за това си има приложения. Благодарение на новите технологии и някои добре направени апликации, можем да забравим за дългото лутане по непознати улички. Представяме ви 3 изпитани приложения и няколко полезни съвета, за да не губите време, а да се насладите на новото място:

Moovit

Накратко, задавате начална и крайна точка и приложението дава възможностите за придвижване с градския транспорт, като изчислява приблизително колко време ще отнеме. Още повече, не е нужно да помните нищо – просто избирате от предложените варианти и стартирате пътуването. Moovit ще ви каже точно колко време остава до идването на вашия транспорт, а когато се качите – колко спирки остават до вашата, ще ви извести кога да слезете и ще ви упъти точно до крайната точка по пътя ви пеша. Също така, винаги помага да откриете на коя спирка трябва да се качите, за да не объркте посоките.

Хубавото е, че го има и за повечето градове в България – бизнес пътуването и обиколката на страната вече са много по-лесни.

Google Карти

Е, няма как да ги пропуснем, след като толкова пъти са ни спасявали и ориентирали! За съжаление, те не могат да ви ориентират в градския транспорт, но за сметка на това помагат при път пеша или с кола. Важното е да отделите време предварително да зададете настройките, които ви пасват и те ще ви заведат успешно там, където поискате

Tripadvisor

Да знаете къде да хапнете добре може би е дори по-важно от това да знаете къде точно отивате. Все пак гладният пътник е ядосан пътник, затова Tripadvisor може да ви ориентира, докато опознаете дадено място. Това е едно от приложенията, които силно разчитат на обратната връзка от потребителите, затова не пропускайте да оставите и своята.

Tripadvisor може да ви помогне не само да хапнете, а да организирате цялото си пътуване – от резервиране на самолетни билети, през намиране на места за нощувка, за посещаване, до къде да хапнете.

място Как да се ориентираме на непознато място А1 Блог

И понеже просто смартфон и полезни приложения не са достатъчни, ако не ги използвате правилно, ето няколко съвета, които могат да бъдат полезни:

  1. Не разчитайте само и единствено на смартфона си – всичко се случва, опитайте да предвидите възможните ситуации и да си създадете план Б. В най-добрия вариант просто батерията ви ще се изтощи, затова не пропускайте да се запасите с издръжлива външна батерия.
  2. Тествайте предварително. Важно е да знаете дали засича правилно локацията ви, добре ли ви води и изобщо – приложението работи ли добре на вашия смартфон. Пробвайте това предварително с познати дестинации.
  3. Напишете си домашното. Разгледайте предварително възможностите за маршрут, хранене, ако ви се налага – спане и др. Опитайте се преди да тръгнете да съберете колкото се може повече информация, която ще ви е полезна да се ориентирате после.

И запомнете: дори да пътувате индивидуално, не сте сами! Където и да отивате, със сигурност ще има кого да попитате, за да ви ориентира при нужда.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*