Искате виза за САЩ? Само ако сте били послушни в социалните медии

През последните две години президентът на САЩ Доналд Тръмп показа, че е нещо като Краля на социалните мрежи – първо успя да спечели изборите чрез впечатляващи среднощни статуси с огромен вирусен ефект, после напълно завладя Twitter с фразата “covfefe”, а сега… Сега администрацията му ще издава визи за САЩ срещу условието кандидатите да дават информация за профилите си в социалните мрежи с възможен достъп до 5 години назад във времето.

Въпросникът

САЩ Искате виза за САЩ? Само ако сте били послушни в социалните медии А1 Блог

Полетата за тази информация ще бъдат допълнени във въпросника DS-160, където освен това се попълва информация и за ползваните през последните 5 години телефонни номера, e-mail адреси и международни пътувания, дали кандидатът е бил депортиран от която и да е страна и дали членове на неговото семейство са участвали в… терористични действия.

Държавният департамент на САЩ вече е подал изготвените от Административно-бюджетното управление на Белия дом нови правила във Федералния регистър. Така в момента тече 60-дневен срок на обществено обсъждане, в който се приемат коментари от всички заинтересовани организации и частни лица. След като обсъждането приключи на 29 май, то ще засегне близо 14 милиона души, които кандидатстват за неемигрантски визи за Щатите всяка година.

Законови стандарти

Според новия документ Департаментът ще продължи да събира информацията като част от законовите стандарти за допустимост на визите, като на базата на данните от социалните профили ще може и да отказва. От институцията обаче поясняват, че тези въпроси няма да бъдат задавани за абсолютно всички типове визи – кандидатите за официални и дипломатически визи ще бъдат пропускани.

САЩ Искате виза за САЩ? Само ако сте били послушни в социалните медии А1 Блог

Попълването на разширения наръчник, включващ и данните за социалните мрежи, не е нова процедура – беше въведена още от администрацията на Барак Обама, но досега се ползва само при по-чувствителни случаи с цел “потвърждаване на самоличността или извършване на по-строго проучване в името на националната сигурност”. Тя бе допълнително подсилена от кабинета на Тръмп в средата на 2017 година, като преди това бе атакувана от множество страни за потенциално забавяне на обработката на кандидатурите и възможността за грешки от страна на обработващите, които да доведат до неправомерен отказ на визи.

“Изискването посещаващите САЩ да дават информация за своите социални профили не се отнася само до това кого Америка допуска в границите си – то е с цел да се притискат онези, които критикуват американския президент. Затова поне туитвайте по темата! Докато все още можете да го направите…”, пише в специален материал за вестник Guardian британско-палестинската авторка Арва Махдауи, която от години има рекламна агенция в Ню Йорк.

Началото

Според CNN след терористичната атака в Сан Бернандино в края на 2015 г. властите са започнали да обръщат по-голямо внимание на поведението на имигрантите в социалните медии. Дни след нападението става ясно, че един от стрелците е прокламирал джихад в свои публикации в социалните мрежи под псевдоним, а властите не са успели да свържат акаунта с името му преди да му разрешат да влезе в страната.

Засега администрацията на Тръмп се въздържа да иска пароли за достъп до обявените акаунти, макар че миналата година тогавашният министър на вътрешната сигурност Джон Кели съобщи за обсъждането и на подобни мерки.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*