Възражда ли се еуфорията за криптовалутите?

Криптовалутите започнаха годината с рязък спад, който заличи голяма част от историческия възход на виртуалните пари през миналата година. Вече няколко месеца те държат сравнително стабилни нива, но те са доста по-ниски от очакваното и желаното от инвеститорите. Но може би сега това ще се промени.

През миналата седмица Bitcoin прескочи цената от 9 000 долара, което обнадежди инвеститори и анализатори, че криптовалутата скоро отново ще премине границата от 10 000 долара. Тя вече няколко пъти прави подобен опит през тази година, но след всяко прекрачване на тази цена, следваше срив.

Поредното ново начало за криптовалутите

През 2017 г. Bitcoin се характеризира с много голяма нестабилност и огромни амплитуди на цената си. Въпреки това основната тенденция беше за ръст и въпреки резките сътресения, на 16 декември криптовалутата достигна своя пик от 19 343 долара. И точно, когато изглеждаше сигурно, че цената ще прескочи 20 000 долара, само до 22 декември тя се срина до 13 857 долара. Новата година започна с оптимизъм и Bitcoin достигна 17 135 долара, след което започна трайна тенденция на спад.

криптовалутите Възражда ли се еуфорията за криптовалутите? А1 Блог

Въпреки опитите на цената да се покачва, всеки скок е следван от голям спад. А на 6 април Bitcoin падна и до най-ниската си цена за тази година до момента – 6 620 долара. От тогава досега криптовалутата бележи тенденция на доста по-плавен ръст от по няколко процента на ден. Дори само това е достатъчно за инвеститорите и анализаторите да са оптимистично настроени и да очакват, че Bitcoin този път има реален шанс да прескочи 10 000 долара и да се задържи трайно над тази граница.

От една страна това действително е един от малкото случаи, когато Bitcoin показва известна стабилност и цените не варират в огромни амплитуди. Тъй като обаче става дума за време, което е по-малко от месец, твърде рано е да се каже, че криптовалутата най-сетне показва признаци на узряване. Все пак оптимизмът е налице и той се отразява и на другите криптовалути, като през миналата седмица общият пазар на виртуалните пари надскочи този на Facebook и достигна 434 млрд. долара.

Оптимизъм срещу реалност

криптовалутите Възражда ли се еуфорията за криптовалутите? А1 Блог

Положителните нагласи и прогнози веднага набраха сила през миналата седмица. Пред онлайн изданието MarketWatch основателят на компанията за анализи deVere Group Найджъл Грийн обяви, че очаква цената на криптовалутата Ethereum да достигне 2 500 долара до края на тази година, като сега тя е под 1 000 долара. Грийн очаква, че целият пазар на криптовалути вече е готов за следващия голям възход с още по-високи цени. Според него причина за това ще е увеличаващият се интерес към криптовалутите от страна на банките, фондовите борси и други финансови институции. Нараства и интересът на самите потребители, които виждат криптовалутите, като неизбежна част от бъдещето.

Доста институции по света също съсредоточават вниманието си върху криптовалутите. В началото на това се гледаше като на отрицателен фактор за цените им, но постепенно регулациите започват да се възприемат по-добре и повишават доверието към виртуалните активи. Намесата им е необходима, защото и през изминалата седмица имаше хакерски атаки срещу виртуални портфейли и кражби от активи на клиентите им. Затова нуждата от регулации и защити за потребителите и инвеститорите става все по-добре приемана, когато е умерена и не пречи на развитието на технологията.

Разбира се, не липсват и критици. Сред тях е и милиардерът Уорън Бъфет, който в интервю за Yahoo Finance обяви, че Bitcoin не е инвестиция. „Има две неща, които хората купуват и си мислят, че инвестират – само едното е реално обаче. Ако си купите ферма, къща или дял от бизнес, това е инвестиция. Въпросният обект или дял ще ви дава възвращаемостта. Ако си купите нещо като Bitcoin или друга криптовалута, не разполагате с нещо, което да е създало нещо. Просто се надявате, че следващият ще плати повече”, коментира Бъфет.

криптовалутите Възражда ли се еуфорията за криптовалутите? А1 Блог

Милиардерът Уорън Бъфет смята, че криптовалутите не са инвестиция, а по-скоро хазарт.

Според него това е спекулация и в основата си не е нещо нередно. Бъфет описва криптовалутите като хазарт, чрез от който човек се надява да изкара повече от другия, но не са инвестиция. Той казва, че не е против Bitcoin и криптовалутите, но не е впечатлен от тях и не смята, че създават стойност.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*