Как дигиталните технологии култивират градското земеделие

Да си отглеждаш домати на балкона не е нова идея. Да ги отглеждаш в градинка зад блока също е възможно, а най-добре е на близко място, където си има лехички за целта. Има места, където дигиталните технологии правят лесно намирането и на подходящо място, и на съмишленици за… градско земеделие.

Един от показателните примери какво могат да направят съвременните дигитални технологии за развитието на градовете ни е инициативата за „рециклиране“ на пустеещите парцели в Дъблин. И там, както и в градовете у нас, има имоти, които са безстопанствени. Повторна употреба на Дъблин е програма, организирана от доброволци в едноименния град. Те са си поставили за цел да оползотворят празните пространства в града и да им дадат нов живот.

Основна задача на инициативата е да картографира занемарените пространства в града. Всеки е добре дошъл да покаже такова място, като го впише в дигитална карта. Пак там той може да сподели творческите си идеи за това как може пространството да се подобри и използва повторно.

земеделие Как дигиталните технологии култивират градското земеделие А1 Блог

Ферма за градско земеделие в Чикаго. Снимка: Linda, CC BY 2.0

След това посетителят ще бъде помолен да въведе кратка информация за терена и да даде предложения как това пространство може да се оползотвори. Със запълването на картата данните за пустеещите места стават все по-многобройни, но по-многобройни стават и хората, които имат идеи какво да се прави с тези кътчета. Така чрез картата всеки може да срещне други хора, които се интересуват от избраното от него място, и заедно да направят нещо за съживяването му. Едни от възможните варианти, които инициаторите предлагат, е съживяването на парцелите като градски градини за отглеждане на зеленчуци.

По аналогичен начин в Детройт пустеещите места започват да се превръщат в кътчета за градско пчеларство. Инициативата Детройтски кошери има за цел да опазва пчелите, като преобрзява свободните градски парцели в пчеларски ферми. Тимоти Пауле и Никол Линдзи са основатели на неправителствената организация зад начинанието.

Вдъхновението за инициативата дошло от съвсем обикновена ситуация. Пауле бил настинал, когато местен продавач му препоръчал да си купи мед, за да оздравее по-бързо. Пауле бил впечатлен от лечебната роля на меда. Заедно с Линдзи по това време обсъждали проблемите, които възникват заради опустяването на някои градски терени. Така двамата решили да „кръстосат“ отглеждане на пчели и облагородяване на изоставените парцели.

На мястото на подобен парцел вече има цветна градина и кошери, а местните хора са много доволни. Няколко младежи вече са почерпили пример от Линдзи и Пауле и вече картират местата, където могат да преобразят пущинаците в пчеларски ферми.

Градско земеделие в България

Кога такова нещо ще се случи и у нас, пита се човек. Процесът е вече в ход. В столицата има три ферми за градско земеделие, а наскоро бе изработена онлайн карта, показваща терените, подходящи за развитие на градско земеделие в София. Картата е разработена от Софпроект-ОГП и вече е достъпна в интернет, а идеята за нея е на Горичка.БГ.

земеделие Как дигиталните технологии култивират градското земеделие А1 Блог

Картата има за цел да подпомогне развитието на градското земеделие. Тя показва всички параметри на местата, където може да се развива градско земеделие. Тъмнозелените точки в нея показват вече съществуващите земеделски градини в големия град (засега малобройни). Светлозелените точки пък разкриват парцелите, където е подходящо да се създадат градски земеделски градини.

Картата е фокусирана върху територията, попадаща в границите на София-град и попадащите в нея административни райони. Отбелязано е местоположението на съществуващи към момента градски градини.

Водещ елемент в картата са зелените точки в слой „най-подходящи терени“. Това са насочващи маркери за местоположението на терени, определени по редица критерии за най-подходящи за развитието на градско земеделие в границите на София-град. Терените, върху които се акцентира, представляват поземлени имоти – общинска публична, общинска частна или частна собственост, които са подходящи за градско земеделие.

Без съмнение софийската карта на градското земеделие предполага тепърва да бъде свършена още доста работа, за да можем да заговорим спокойно за подобен род дейност у нас. Чуждестранният опит обаче потвърждава, че дигиталната карта е сериозен катализатор за процеса.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*