Мобилното преобразяване на Microsoft продължава

“Ако не можеш да ги победиш, присъедини се”, гласи популярната сентенция. Microsoft прави точно това от гледна точна на мобилната си стратегия. След като компанията на практика се отказа от своя мобилна операционна система, тя промени посоката си. Сега разработва активно приложения за Android и iOS и вече иска да направи работата между тези платформи и Windows 10 доста по-лесна.

Всъщност, Microsoft е заета с доста проекти напоследък. Това направи старта на нейната годишна конференция Build 2018 доста по-атрактивен от обикновено. Досега Build носеше новини най-вече за програмистите и малко новости около Windows. Тази година обаче конференцията има доста по-разнообразни новини около нея и всъщност Windows остава почти на заден план.

Отворен към конкурентите

До съвсем скоро съвместимост между Windows и конкурентни платформи беше нещо немислимо. Днес обаче Microsoft прави свои дистрибуции на Linux, разработва активно приложения за Android и iOS. Всичко това вече дава добри резултати. Компанията се похвали, че е увеличила с 15 млн. абонатите на платената версия на Office 365 от октомври миналата година досега и те вече са 135 млн.

Microsoft Мобилното преобразяване на Microsoft продължава А1 Блог

Стабилно се увеличават и устройствата, които използват Windows 10. Те вече са почти 700 млн., като преди година бяха около 500 млн. Бавно, но сигурно Microsoft се доближава до първоначалната си цел от 1 млрд. усторойства, които да използват операционната система. Софтуерният гигант искаше това да стане още до началото на тази година, но постепнно отложи срока и се съсредоточи върху развитието и разширяването на обсега си.

Microsoft вече активно работи по множество мобилни приложения за Android и iOS. Целта е повече нейни услуги да са достъпни на различни платформи, както и да има по-голяма съвместимост между тях. По време на Build 2018 Microsoft представи няколко подобни новости. Една от тях е приложението Your Phone за iOS. Чрез него притежателите на смартфона на Apple могат да синхронизират съобщенията, снимките, файловете и известията с компютъра или лаптопа си с Windows 10. Поддържа се и новата функция Timeline през браузъра Edge и приложенията от Office 365. Чрез тях потребителят може да започва документ или да сърфира на едно устройство и да продължава на друго директно.

Microsoft работи и по нова версия на Microsoft Launcher. Това приложение създава по-различен интерфейс и начален екран за Android, като ще поддържа Windows Timeline, както и някои бизнес функции като Microsoft Intune. Това приложение все още се разработва и се очаква скоро да стане готово. Както и при iOS за синхронизацията е нужно просто да се използва един и същи Microsoft акаунт в устройствата.

Отворен към всички
Microsoft Мобилното преобразяване на Microsoft продължава А1 Блог

Сатя Надела

Microsoft поставя акцент и над още нещо доста важно. Компанията иска нейните услуги да са достъпни за абсолютно всички и да могат да се използват пълноценно и от хората в неравностойно положение. Нейният изпълнителен директор Сатя Надела обяви началото на нова програма, която ще инвестира 25 млн. долара в следващите 5 години за разработката на изкуствен интелект, който да помага на хора с увреждания.

Microsoft предвижда да работи по проекти в три основни посоки – работни места, човешка връзка и модерен живот. Част от парите ще се инвестират в институции, университети, програмисти, проекти и идеи.

Проектът е от особено значение за изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела. Неговият син страда от церебрална парализа – това е помогнало на Надела още преди години да осъзнае отговорността на компанията, в която работи. „Един ден го чаках да излезе от операция и всичкото оборудване около мен работеше с Windows. Тогава си казах „Хей, дано всичко да работи”. Това ми даде ясно да разбера отговорността на компания, която предлага някаква платформа, както и на технологичните компании като цяло”, коментира Надела през 2017 г. пред GeekWire. Целта е не само Microsoft да работи в тази посока, но и да се развие сектор, който да създава услуги и технологии за хората с увреждания, които да подобрят техния живот.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*