Диaмантена лига 2018: Рекорди, медали, триумфи и български надежди

Лекоатлетическите диаманти отново заблестяха! Защото деветото издание на Диамантена лига стартира и през тази година ни обещава нови големи емоции с най-добрите лекоатлети в света, от които очакваме много рекорди и медали. А освен това отново ще имаме и надежди за добро българско участие, което ще може да се проследи в ефира на Mtel Sport 2.

Календарът и форматът на Диамантена лига 2018

Най-комерсиалните и силни лекоатлетически серии вече започнаха с първия старт за сезона в Доха на 4 май. Още през тази седмица, на 12 май, Шанхай е домакин на второто състезание от общо 14. Оттам насетне следват Юджийн, Рим, Осло, Стокхолм, Париж, Лозана, Рабат, Монако, Лондон и Бирмингам преди да се стигне до двата големи финала в Цюрих и Брюксел.

За втора поредна година лигата ще бъде по новата система, при която топ 8 във всяка дисциплина получават от 8 до 1 точки, а топ 8 в крайното класиране (или топ 12 в някои дисциплини) стигат до финала, в който се определят и големите шампиони. Те ще получат диамантения трофей и 50 хиляди долара от наградния фонд.

Трябва да направим и важното уточнение, че всяка от 32-те “диамантени” дисциплини при мъжете и при жените, ще бъде част от програмата в от 4 до 6 състезания, които да определят финалистите.

Какво видяхме в Доха?

Тази година интригата в много от дисциплините изглежда на високо ниво и с интерес ще следим големите фаворити и битките помежду им. Така например се очаква Илейн Томпсън и Дафне Схипърс да подновят голямото си съперничество на 100 и 200 метра, макар че на 200 в Доха и двете останаха зад Мари-Жозе Та Лу и Блесинг Окагбаре. При мъжете на 200 метра пък Ноа Лайлс започна с успех в катарската столица пред имена като Рамил Гуляев и Андре Де Грас. В тройния скок Педро Пичардо и Крисчън Тейлър зашеметиха всички с постижения над 17,80 метра, демонстрирайки, че ни чака голяма битка. В женския диск станахме свидетели на нов рекорд на лигата, постигнат от хърватката Сандра Перкович – 71,38 метра.

Диaмантена Диaмантена лига 2018: Рекорди, медали, триумфи и български надежди А1 Блог

И тази година Дафне Схипърс ще бъде сред големите звезди на Диамантената лига.

А какво да кажем за мъжкото копие? Двамата германци Томас Рьолер и Йоханес Фетер постигнаха над 91,50 метра – за първи път в историята двама постигат такъв резултат в едно състезание! А целта на Рьолер през сезона е да премине границата от 100 метра. Широко дискутираната Кастер Семеня също започна възхитително лигата – с победа и първи резултат под 4 минути на 1 500 метра.

Фаворити, легенди и млади звезди

И докато Доха ни представи много интересни състезания, то в някои дисциплини състезанията тепърва започват. С интерес се очакват тазгодишните стартове в мъжките 100 метра, където сензацията Крисчън Колман, определян за “новия Юсейн Болт”, ще премери сили с Де Грас. Колман победи на два пъти Болт на Игрите в Рио, а световният рекорд, който постави на 60 метра, накара всички да му обърнат сериозно внимание.

Той е една от вълнуващите млади звезди, които ще следим с интерес. Диамантената лига винаги е давала шанс за изява на талантите, а други такива са Омар Маклеод, Кендра Харисън и Карстен Вархолм.

В същото време очакваме отговорът на истинските легенди на Диамантената лига Рено Лавиени (овчарски скок) и Катерин Ибаргуен (троен скок). След дълги години на доминация, те бяха победени във финалите през 2017-а, съответно от Сам Кендрикс и Олга Рипакова, а сега ще искат отново да покажат, че са №1.

Българските надежди
Диaмантена Диaмантена лига 2018: Рекорди, медали, триумфи и български надежди А1 Блог

Българските надежди са свързани преди всичко с олипийската ни медалистка в скока на височина Мирела Демирева.

По традиция в стартовете от Диамантената лига се радваме и на българско присъствие, което и тази година е свързано с четири имена – Мирела Демирева, Ивет Лалова, Тихомир Иванов и Габриела Петрова.

Всъщност, за един от тях, Тихомир Иванов, участието вече започна със старта в Доха. Там талантливият ни скачач на висок скок остана последен със скромните за своите възможности 215 см, но още преди това бе уточнил, че е в началото на подготовката си и няма очаквания за Доха.

Главните ни надежди за добро представяне са свързани с олимпийската вицешампионка Мирела Демирева, която след колебливия сезон през 2017-а, ще опита да покаже отново, че е сред най-добрите в дисциплината. Дебютът за Мирела ще бъде в събота на старта в Шанхай, който ще бъде излъчен в ефира на Mtel Sport 2 от 13:00 часа.

В следващите състезания очакваме да се насладим и на неостаряващата Ивет Лалова, и на мотивираната за добри резултати в скока на дължина Габи Петрова.

Диaмантена Диaмантена лига 2018: Рекорди, медали, триумфи и български надежди А1 Блог

И през 2018-а ще имаме честта да следим изявите на Ивет Лалова.

Всички стартове от Диамантената лига ще бъдат излъчени в спортните канали на Мтел, а ето и програмата по дати:

12 май Шанхай

26 май Юджийн

31 май Рим

7 юни Осло

10 юни Стокхолм

30 юни Париж

5 юли Лозана

13 юли Рабат

20 юли Монако

21/21 юли Лондон

18 август Бирмингам

Финали:

30 август Цюрих

31 август Брюксел

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*