Как да изключим функцията за лицево разпознаване във Facebook

Темата за личните данни във Facebook изглежда ще продължава да привлича вниманието още доста време. И докато компанията започва постепенно да променя политиката си и да ограничава използването на данни за реклами, тя реално не намалява събирането на тази информация.

Facebook вече има и събира доста данни, но изглежда те не стигат. Наскоро компанията обяви, че въвежда още функции за лицево разпознаване. Официално, чрез тях потребителите ще могат да разбират кога някой е качил техни снимки без разрешение или просто, кога са се появили в снимки без да са били тагнати. Системата ще може да помага и на хора с увредено зрение, като им казва кой е на снимките или дори на клиповете.

Остават и старите функции на системата за лицево разпознаване. Чрез тях Facebook може автоматично да разпознава кои потребители са в дадена снимка и да предлага те да бъдат тагнати в нея. Очаквано, подобни способности на социалната мрежа не са по вкуса на всички потребители. Технологията е активирана по подразбиране. Facebook обаче оставя възможност за пълното ѝ изключване, като казва, че с това се изтриват и данните, които се използват за разпознаване на потребителя.

През мобилно устройство

Изключването на лицевото разпознаване през мобилното приложение на Facebook е лесно. Трябва да отворите профила си, като това става най-лесно с натискане върху профилната снимка в горния ляв ъгъл на екрана.

След това трябва се натисне бутонът More (кръгчето с три точки) и да се избере View Privacy Shortcuts.

Следващата стъпка е избиране на реда More settings в долната част на новото меню.

Ще се появи нов списък с опции, като сред тях трябва да е и Face Recognition. Натиска се този ред и се избира опцията No.

лицево разпознаване Как да изключим функцията за лицево разпознаване във Facebook А1 Блог

През компютър

Процесът е малко по-различен. От отворен Facebook на произволен браузър, трябва да се кликне на стрелката в горния десен ъгъл на Facebook.

От падащото меню се избира Settings. Функцията Face Recognition трябва да е видима в лявата колона с опции под Language или Език.

Кликва се на нея и отново се избира опцията No.

лицево разпознаване Как да изключим функцията за лицево разпознаване във Facebook А1 Блог

Може да направите процедурата само на компютър или само на мобилното устройство, като настройките ще се запомнят и ще са валидни за целия профил.

В случай, че такива опции липсват в профила ви, това означава, че Facebook все още не е активирала технологията за вас. Трябва да получите известие от социалната мрежа, когато това стане. Понякога обаче тези известия „потъват” сред многото други. Затова е добра идея да проверявате от време на време в секцията с настройки дали опцията не се е появила.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*