7 интересни новости, които Google представи на годишната си конференция

Инженерите на Google доста са поработили през изминалата година. Компанията представи някои от техните постижения по време на годишната си конференция Google I/O. На нея тя показа и новата версия на Android, както и интересни други проекти.

Изкуственият интелект отново бе един от основните фокуси. Google използва интелигентни алгоритми във все повече услуги и елементи от Android. Ето някои от най-интересните новости, които Google представи по време на конференцията си.

google 7 интересни новости, които Google представи на годишната си конференция А1 Блог

Google Duplex
google 7 интересни новости, които Google представи на годишната си конференция А1 Блог

Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай по време на конференцията.

Това е интересна нова функция, което ще позволи на потребителите да ползват изкуствен интелект за разговори по телефона, който вместо тях да прави резервации, да записва срещи в календар, да отговаря на въпроси на клиенти и др. Всичко това става чрез Google Assistant и допълнителен изкуствен интелект, като целта е разговорите да се водят възможно най-естествено.

Според източници на BusinessInsider алгоритимът нарочно не е възможно най-реалистичен, за да не плаши потребителите и те постепенно да свикват с него. Дори и така обаче се появиха притеснения, че асистентът е твърде реалистичен и хората не подозират, че говорят с компютър. Затова Google обяви, че ще направи промени и финалната версия ще има ясна индикация за потребителите, че не говорят с истински човек.

По-добър асистент

Google Assistant има новости и без Duplex. Една от тях е, че вече гласовият асистент ще помни предишни въпроси и ще може да приема и отговаря на съставни въпроси в едно изречение. Премахва се и нуждата всяко взаимодействие да започва задължително с гласовата команда OK Google. Тя ще се дава само в началото, а след това ще може да се води разговор с Assistant.

Умни имейли

Gmail получава функцията Smart Compose, която ще помага на потребителите да отговарят на писма много по-бързо. Отново чрез помощта на изкуствен интелект Gmail ще следи контекста на писмото и ще може да предлага цели готови изречения, които да се внедряват с един клик.

По-умни снимки

google 7 интересни новости, които Google представи на годишната си конференция А1 Блог

Google Photos също има какво да предложи. Например функция, която разпознава приятелите на потребителя в снимката и предлага кадърът да се сподели с тях с един бутон. Друга новост е превръщане на снимки на документи в PDF и дори оцветяване на чернобели снимки.

По-добро възпитание

Google е сред ИТ гигантите, които осъзнават отговорността си пред обществото. Това включва и малки детайли като по-добро възпитание на децата. Google Assistant има вградена функция за любезност. Всеки път, когато потребителят, особено дете, поиска нещо от Google Assistant, може да казва „моля”. Гласовият асистент също ще благодари и поощрява любезното поведение. Целта е децата да свикват да са любезни.

По-добър живот

google 7 интересни новости, които Google представи на годишната си конференция А1 Блог

Една от важните новости в Android P отново е продиктувана от стремежа към социална отговорност. Новата версия на мобилната платформа ще има възможност да ограничава потреблението на приложения. Потребителят избира кои приложения да ограничи и с какъв лимит. Когато той се изчерпа за деня, приложението става неактивно. Така Google смята, че ще помогне на хората да не се пристрастяват към смартфоните си.

Виртуално копиране на реален текст

Воденето на записки от книги е полезно, но мнозина често губят записките си или не искат да драскат по книгите. Google Lens скоро ще има нова функция, която да помогне в тази посока. Чрез нея човек може да пусне приложението, да насочи камерата към отворена книга и да маркира текста, който желае, с пръст по дисплея. След това може да копира този текст в дигитален документ.

Бонус: Google Lens за фенове на модата

Един от най-лесните начини да заговориш някого е, като похвалиш облеклото му и попиташ за марката. За по-срамежливите, Google Lens ще има функция, която разпознава дрехи и аксесоари и може да помогне да се намери точния модел или най-малкото сходен такъв. Ще има дори и възможност за разпознаване на мебели.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*