Смениха ли чуждиците шльокавицата в българския език?

Отдавна не е модерно да си negramoten в българския език. Да, „модерно“ казвам, защото явно това води тенденциите в предпочитанията и поведението на много от нас. И макар някои тенденции да не са особено общоприети, за щастие, други ни водят към хубаво. Например, че вече все повече хора правят забележки на онези, koito pi6at taka, а тези вторите вместо да се обидят, по-скоро се опитват да се поправят.

Българският език е богат, пъстър и красив и наистина може да сътвори чудеса, каквито друг няма да успее. Най-вече защото си е нашият и го обичаме. Сега обаче май сменяме тенденциите и вместо да pi6em na 6lyokavitsa, забравяме „как бяха на български“ някои думи. Миналата година ви споделихме съвети как лесно да обръщате внимание на правописа си, дори и онлайн. Тази година ще обърнем внимание на източниците, които ни помагат да правим бърза проверка и да сме сигурни, че пишем правилно.

Сайтът “Как се пише?”

Много малко са онези, които перфектно познават и прилагат успешно правилата за правопис, пунктуация и граматика. И, разбира се, никой не изисква и от вас да помните всичко това, затова просто влезте в kaksepishe.com и въведете търсенето си. Авторът на сайта – Павлина Върбанова, се е постарал да обясни достъпно и с примери всяко правило. Така, чрез проверка, ще научите и правилото, за да не се налага и следващия път да търсите. Сайтът е и много активен във Фейсбук, където се обсъждат различни правила и интересни случаи.

Онлайн речник

Сайтът предлага, освен правописен, тълковен и синонимен речник. Може би много от вас изобщо не са свикнали да ползват вторите, но те много често решават обикновени проблеми. Денят е напрегнат, работата, както винаги – спешна, затова не губете време да мислите малки неща. Обърнете се към речника – негова работа е да ви даде възможности и да ви спести време.

„Как беше на български?“

За щастие, все по-често виждаме хора, които поне пишат на кирилица, макар и още с доста грешки. За съжаление, още по-често чуваме „Не се сещам тази дума как беше на български“. Да, работата ни става все по-глобална, технологиите понякога не предлагат български език и наистина трябва да знаем поне базов английски, за да се справяме с интернет, но в края на деня всички си общуваме на роден език и е наша отговорност да запазим красотата му. Фейсбук страницата „Как беше на български?“ обръща внимание точно на това – как са на български думи, които май вече свикнахме да ползваме ежедневно, без да се замисляме.

Един допълнителен съвет: Знаем, че много често ползвате й вместо ѝ, а някои дори пропускат каквато и да е чертичка, ползвайки грешно просто „и“. Т.нар. „и с ударение“ го няма написано на клавиатурата, но можете да го създадете с клавишни комбинации:
  • На фонетична клавиатура е комбинация от Shift + Х (където е й)
  • На БДС клавиатура: Shift + A (където е ь)
  • На някои клавиатури буквата може да се изпише и с отделен клавиш, който се намира между Shift и

Интересното е, че по принцип е правилно ударението да пада от дясно на ляво, но това технически е невъзможно, затова в онлайн комуникацията пада от ляво на дясно. Това е добре да спазвате обаче, когато пишете на ръка.

И сега спокойно можете да „лайкнете“ и „шернете“ тази публикация, за да стигне до повече хора и ефектът ѝ да остане и след празника. 24-и май е специален ден – на езика на предците ни, на детството и бъдещето ни. Смартфоните и интернет могат да ни помогнат да го пазим и използваме правилно. Честит празник!

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*