Вирусите за „копаене” на криптовалути стават любими на хакерите

През месец май миналата година кибератаката с вируса WannaCry привлече вниманието на почти целия свят. Вирусът криптираше данните в компютъра и искаше откуп във формата на криптовалутата Bitcoin, за да отключи информацията. WannaCry беше т.нар. ransomware или вирус, който иска откуп от жертвите си. Процентът на платилите обаче е малък и постепенно хакерите вече се пренасочват към друг, по-доходоносен метод – вируси за „копаене” на криптовалути.

Проблемът на ransomware вирусите е, че трябва да са много бързи и насочени към внимателно подбрани цели. WannaCry се разпространи ударно сред над 200 000 машини в 150 държави по света, но само около 327 жертви са платили общо малко над 130 000 долара откупи. Компаниите за киберсигурност успяха да реагират бързо и да спрат по-голямото разпространение на вируса. А и той привлече твърде много внимание, изисква твърде много усилия и резултатите не са кой знае колко добри.

Хакери-миньори

На фона на всичко това, през последната година криптовалутите се превърнаха в мания, от която доста хора спечелиха много пари. Разбира се, не малко хора също така загубиха сериозни суми в опити да търгуват с криптовалути, но това е част от играта. Има един по-лесен начин за увеличаване на печалбите и минимизиране на загубите – „копаенето”, т.е. генерирането на криптовалути, вместо търгуването с тях. Това обаче беше лесно в началото, преди голямата мания. Сега, за генерирането на смислено количество криптовалута, са нужни сериозни хардуерни ресурси, които далеч не са по джоба на всеки.

вируси Вирусите за „копаене” на криптовалути стават любими на хакерите А1 Блог

Хакерите имат друга идея – просто да използват ресурсите на хиляди компютри по целия свят за целите си. Разбира се, с помощта на вируси и без знанието на притежателите на компютрите. А с навлизането на Интернета на нещата (IoT), броят на свързаните с мрежата устройства ще се увеличи в пъти. С това, разбира се, се увеличават и мишените, особено, след като е публична тайна, че все още много IoT устройства имат сериозни проблеми със сигурността.

Наистина тези джаджи са с доста слаб хардуер и хакването на няколко от тях за копаене на криптовалути не е от полза. Тук действа принципът „капка по капка” и когато бъдат хакнати десетки и дори стотици хиляди подобни устройства, „копаенето” на криптовалути изведнъж може да стане доста доходоносно. Според проучване на Cisco Talos, вирусите-копачи съвсем скоро могат да станат най-популярния метод за хакерите да си генерират приходи.

Тенденцията е неизбежна

Според Adguard, 2.2% от най-популярните 100 000 сайта в класацията на Alexa вече използват модули за “копаене” на криптовалути от потребителите и много от тях нито молят хората за разрешение, нито ги уведомяват, че това се случва. И докато подобен източник на доходи за интернет сайт е нелоялен, когато се прави тайно, то поне той е активен само докато сайтът е отворен. Вирусите-копачи обаче са активни почти постоянно в компютъра на жертвата.

Всъщност, има все повече и различни подобни вируси. Някои от тях са „по-груби” и осезаемо затрудняват работата на машината. Те използват максимума налични ресурси постоянно. Това носи повече приходи, но за по-кратко, защото дори и най-незапознатият потребител ще заподозре проблем и ще потърси помощ.

Има и друг тип вируси-копачи, които подхождат по-хитро. Те изчакват моментите, когато компютърът е оставен включен, но не се използва активно. Тогава използват повечето свободни ресурси, а през останалото време са почти незабележими. Подобен вирус може да бъде „усетен”, ако потребителят забележи, че компютърът му постоянно е буден или пък показва много активност на твърдия диск или охлаждането работи силно постоянно. Това прави тези вируси по-трудни за засичане и по-ефективни в дългосрочен план.

В случай, че прогнозите се окажат правилни и вирусите-копачи запазят своята тенденция на увеличаване на популярността, все повече потребители ще имат подобни проблеми. А благодарение на продължаващия голям интерес към крпитовалутите и запазване на високите им цени, тази тенденция изглежда гарантирана. Затова за хората е добре вече да имат едно наум и с този нов риск за тяхната киберсигурност.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*