Как ни омагьосват фракталите?

Цветни, причудливи, геометрични – фракталите омагьосват човешките сетива и носят непонятно вълшебство, което ни кара да искаме още и още от тях. Тяхната красота е пленяваща. Със своите правилни форми, наситени цветове и преливки, загадъчни и подмамващи, фракталите са не какво е да е, а…. красотата на математиката.

Наскоро разговарях с познат, когато скрийнсейвърът на лаптопа му се включи и започна да дипли чудни, нежни, красиви… фрактали. Темата не беше от най-приятните, но и двамата често се взирахме в извиващите се феерични спирали от пъстроцветие и се чувствахме приятно спокойно. Защо, защо са толкова омайни тези фигури?

фракталите Как ни омагьосват фракталите? А1 Блог

Фракталите са, безспорно, най-красивата форма на геометрията. При това на едно различно понятие за геометрията! Докато класическата геометрия използва формули за дефинирането на дадена фигура, то фракталите използват „итерации“. Това е нещо много различно от онова, което сме учили в училище за геометрията.

Но какво значение има геометрията… Не това е изворът на магията.

фракталите Как ни омагьосват фракталите? А1 БлогМоже би вълшебството на фракталите идва от това, че фигурите много наподобяват някои неща от природата. Това е усещане, което нито за миг не можем да ингнорираме. Уж в природата няма съвършен кръг или съвършена права, но с едни прости принципи, които се повтарят многократно, се получават чудни геометрични феномени, които ни очароват до замайване. Сякаш математиката е „вградена“ в листовете на папратта, в спиралата на дебелеца, в плочките на шишарката!…..

А може би магията на фракталите идва от влудяващата им простота. Макар да изглеждат сложни, едно от най-забележителните неща в тях е това, че всъщност се формират от съвсем прости форми. Счупете една линия на три места и повдигнете средната „чупка“. След това направете същото с всяка права отсечка от получената линия. След това пак същото с всяка права отсечка…… И така до безкрай.

А може би точно оттук извира вълшебството на фракталите – от безкрайността, и точно това е предизвикателството, което те отправят към човешкото съзнание. Всеки фрактал е безкрайно повтаряне на едно и също нещо. Фигурата се формира от свое умалено копие, а то – от свое умалено копие. Ако се приближим още и още, ще открием, че всеки следващ по-малък компонен отново е умалена версия на самия себе си. Докъде може да достигне това повтаряне?

фракталите Как ни омагьосват фракталите? А1 БлогКазват, че фракталите могат да въздействат на енергийно ниво и да лекуват. „Свещената геометрия“ предполага използването на геометрични модели и съотношения, които, според някои, са „градивните блокове на живота“. Приложени към дадени форми, например спирали, дървета и триъгълници, тези съотношения – според вярванията – хармонизират енергията в тялото и му помагат да се самолекува. Един от най-популярните примери е така нареченото златно сечение (1.61803399), което може да бъде открито на много места във вселената и в природата – например в някои морски черупки и растения.

Независимо дали лекуват или не, едно от хубавите неща на фракталите е, че тяхната безкрайна повторяемост може да радва окото ни все повече в днешно време – благодарение на все по-качествените, с все по-висока резолюция дисплеи на съвременните дигитални устройства. Те са и по-богати на цветове. А това прави фракталите още по-омайни.

фракталите Как ни омагьосват фракталите? А1 Блог

Сигурно ще ви се стори странно, но от известно време насам някои творци експериментират с аудио-фрактали. Те се опитват да излязат от конвенционалните представи за музика и да изразяват нови форми на звучене посредством промени в плътността на въздуха във времето. Приятни мелодии, увличащ ритъм и странни, замайващи звуци – така могат да се определят музикалните елементи, създадени чрез фрактални вибрации.

А вие какво мислите за фракталите? Какво знаете за тях?

фракталите Как ни омагьосват фракталите? А1 Блог

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*