Състезанията с дронове – спортните „Междузвездни войни“

След като ви запознахме със света на електронните спортове, време е да научите повече и за един друг много бързо развиващ се спорт. Той е изцяло свързан с технологиите и който има потенциала да се конкурира с много големи традиционни спортове – добре дошли в света на състезанията с дронове! Свят, в който мъже и жени на най-различна възраст управляват дистанционно  състезателни дронове с големината на пакетче носни кърпички, които със скорост от над 160 км/ч преминават през различни препятствия с цел първи да стигнат до финалната линия.

дронове Състезанията с дронове – спортните „Междузвездни войни“ А1 Блог

Спортът на бъдещето

Определяни от някои за „състезателна версия на Междузвездни войни“ или пък за „еквивалент на Формула 1“, състезанията с дронове набързо си създадоха реномето на спорт на бъдещето с бурното си развитие. Има спорове дали родината на тези състезания е Австралия или Франция, но в основата на развитието му стои серийният предприемач Ник Хорбачевски, който през 2015 създава Drone Racing League (DRL) – най-голямата лига за състезания с дронове в момента. Оттогава насам Хорбачевски е привлякъл финансиране от близо 32 милиона долара от големи компании като RSE Ventures, Lux Capital, WWE, Allianz, Sky, Liberty Media и други. Състезанията се излъчват в над 75 държави като партньори са телевизионни гиганти като ESPN и Sky Sports.

В DRL състезателите имат договори с лигата и участват с предоставени от нея дронове, така че всеки да започне с равен старт. Надпреварите пък се провеждат в затворени помещения със зрелищно трасе от различни обозначени със светлини препятствия, през които участниците трябва да преминат за възможно най-кратко време. Финалът през 2017 например бе в прочутия „Алекзандра Палас“, а състезания от основаната в САЩ лига има и на други места из Европа.

Kонкурентната лига DR1 пък има договор за излъчване с Eurosport и е подкрепена от гигант като Pepsi. Тук има и съществена разлика в това, че отборите сами създават и моделират своите дронове по примера на Формула 1. Освен това състезанията се провеждат на открито, използвайки много интересни места като замъци, изоставени рудници и културни забележителности за естествени препятствия. Отборите имат собствени  спонсорски договори и постепенно състезателите се превръщат в професионалисти като във всеки друг спорт.

Всички това идва от големия зрителски и корпоративен интерес. През 2016 според данни на Nielson телевизионните зрители са 33 милиона, а още 40 милиона следят случващото се онлайн. Те се наслаждават на висока скорост и зрелищни катастрофи. Всичко това те виждат по много интересен начин. Зрителите на живо на състезанията са оборудвани с VR-очила, с които те виждат от първо лице това, което виждат и самите състезатели чрез прикачени за „носа“ на дрона ултрамодерни камери. Телевизионните излъчвания също са на много високо ниво и засилват интереса.

дронове Състезанията с дронове – спортните „Междузвездни войни“ А1 Блог

Дроновете – еволюирали флуоресцентни мухи

За да има зрителски интерес, необходимо условие е да има достатъчно качествени състезатели и голяма конкуренция. В това отношение помагат много намалените разходи. Някои амбициозни състезатели влагат в своите дронове и над 10 хиляди долара, но съвсем скоро стартов пакет с дрон, дистанционно и VR-очила, свързани с камерата на дрона, ще струват не повече от 100 долара, което дава възможност за лесно начало на желаещите.

Състезателните дронове са доста по-различни от обикновените фотографски дронове, които имат четири мотора на еднакво разстояние и са във Х-форма. В състезателните модели четирите мотора са във формата на Н с цел да движат дрона напред, а не нагоре.  Освен това перките, които са 3 или 4 вместо 2, са с по-къс диаметър, което позволява по-малка рамка с по-добри възможности за ускорение и маневреност.

Състезателните дронове са задвижвани с литиеви батерии, а скоростта им може да достигне над 160 км/ч. Всички те са оборудвани с ярки LED светлини и хвърчат из трасето като еволюирали флуоресцентни мухи, които се състезават една с друга.

Според някои прогнози, през 2020-а състезанията с дронове ще се превърнат в индустрия на стойност 4 милиарда долара. Дали това ще се случи? Не ни остава друго освен да изчакаме бъдещето като междувременно се наслаждаваме на „междузвездните войни“ с дронове.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*