10 от най-важните новости в iOS 12

Нова година, ново поколение на iOS. Тази седмица Apple представи 12-тата поредна нова версия на мобилната си платформа, която е в основната на успеха на iPhone и iPad. През 2018-а Apple се съсредоточава главно върху производителността и устройствата, които използват новата версия на iOS. По време на годишната си конференция WWDC компанията обяви, че очаква новата версия да направи въпросните устройства чувствително по-бързи. Ето 10 от най-важните и интересни новости в iOS 12.

Осезамо по-бърза работа

Apple казва, че iOS 12 е със значително подобрена работа с приложенията. Това означава, че приложенията трябва да се стартират два пъти по-бързо. Освен това системата ще може да управлява мощността на процесора и да я увеличава при по-голямо натоварване. При по-малко натоварване, производителността ще се намалява, за да се пести батерията. Значително ускорени са и анимациите в интерфейса, за да може усещането за бързина да е още по-голямо.

Битката срещу пристрастяването

Много хора дори не осъзнават колко пристрастени са към своя смартфон. След Android P и iOS 12 въвежда функции, които да помагат на потребителите да намалят времето, което прекарват със смартфона си. Сред тези функции са ограничения за времето на използване на дадени приложения, статистика колко време са използвани приложенията и др. Има и подобрен режим „Не ме безпокой” с повече контрол над известията и тяхното скриване до сутринта. Разбира се, има и опция за въвеждане на изключения, за да не се пропусне нещо наистина важно.

„По-умни” снимки

Основното приложение за снимки в iOS – Photos – става доста по-умно. То вече ще може да предлага различни обекти, хора, места, имена, събития и концерти при използване на търсачката. При това ще открива снимките, които отговарят на критериите. Има и възможност да се търси с повече от една ключова дума едновременно. Приложението ще предлага и повече опции за споделяне на снимки с хората, които са в кадъра. Всичко е криптирано и работи чрез iMessage.

Siri става по-практична

iOS 10 от най-важните новости в iOS 12 А1 Блог

Най-сетне гласовият асистент ще може да се използва и за управление на приложения. Новата функция Siri Shortcuts ще позволява на Siri да научава кои функции в приложенията потребителят използва най-много и ще му ги предлага в удобно време. Освен това потребителят ще може да създава и свои команди за определени функции в приложенията.

Подобрена добавена реалност

Платформата за добавена реалност ARKit също е обновена с повече възможности. Те трябва да станат видими с появата на нови приложения от Adobe, Autocad и др. Apple също пуска свое ново AR приложение – Measure. Чрез него ще могат да се измерват пропорциите и размерите на реални обекти и предмети.

Групирани известия

Натрупването на удведомления от голям брой приложения може да направи списъка с тях доста дълъг. Сега iOS 12 ще може да групира известията по приложение или по тема. Така ориентирането в списъка с уведомления трябва да стане доста по-лесно. Ще може да се контролира и кои приложения да могат да показват известия.

FaceTime за повече хора

iOS 10 от най-важните новости в iOS 12 А1 Блог

Услугата за видео разговори FaceTime също е обновена и отворена за разговори с повече хора. В момента максимумът е трима души, но с iOS 12 ограничението се вдига до 32-ма души. Всичко може да се управлява директно от групов чат в iMessage и функцията работи за iPhone, iPad, Mac.

Жестовете от iPhone X идват за iPad

Но само за iPad, за сега. Те са същите като при iPhone X. Плъзгане на пръст от дъното на дисплея нагоре например връща до началния екран. Плъзгане на пръст от горния десен ъгъл на дисплея надолу пък ще отваря Control Center.

Подобрено управление на батерията

iOS 12 ще предлага ново меню в настройките, което ще дава по-подробен поглед кои приложения колко батерия използват за последните 24 часа или два дни. Системата ще показва и общото състояние на батерията и дали тя работи с пълния си капацитет.

Повече сигурност

Новата версия на платформата не забравя и сигурността. Системата ще следи колко сигурни са паролите, които потребителят създава и ще го предупреждава, ако паролата е слаба. Освен това ще следи дали една парола се използва само на едно място и отново ще предупреждава, ако това не е така. Ще се поддържа и автоматично попълване на полетата с пароли, като данните ще се взимат от приложение-мениджър на пароли. iOS ще разпознава и кодовете в SMS-и за двустепенна идентификация и автоматично ще ги въвежда.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*