Гейминг индустрията залага бъдещето си на стрийма на игри

Гейминг индустрията е пазар за над 130 млрд. долара, което я прави по-голяма от музикалната и киноиндустрията взети заедно, при това със сериозна преднина. Стотици милиони хора се забавляват ежедневно чрез видеоигри. Но да си геймър може да е доста скъпо хоби.

Повечето игри струват доста повече от билет за кино, а малко от тях биват „превъртани” повече от веднъж. Освен това все повече от игрите разчитат и на допълнителни покупки вътре в самите тях. А не трябва да забравяме и високите цени на конзолите, аксесоарите и най-вече на геймърските компютри, чиито цени са в хиляди. Именно тези странични разходи всъщност „спъват” гейминг индустрията да достигне до още повече хора. Но тя има план как да промени това.

гейминг Гейминг индустрията залага бъдещето си на стрийма на игри А1 Блог

Да си геймър може да бъде много скъпо хоби.

Новата ера в гейминг индустрията наближава

Противно на очакванията на медии и анализатори, гейминг индустрията няма да се промени тотално заради виртуалната или добавената реалност. Това са технологии които все още са далеч от полезрението на обикновения потребител. Основният проблем на гейминг индустрията са именно високите цени на конзолите, компютрите и периферията. За да можеш да се насладиш на най-красивата графика и играта да не „сече”, ти трябва добър компютър. А и компютърът и конзолата са доста ограничаващи – трябва да си у дома, за да играеш пълноценно. Дори и геймърският лаптоп не решава тези недостатъци изцяло. А и е още по-скъп.

Решението е стриймингът на видеоигри. Тук не става дума за стрийминг на видео как някой играе и другите го гледат. Идеята е, че цялата хардуерна обработка се извършва на сървърите в „облака”, а потребителят може да играе всяка игра, на всяко устройство с едно и също преживяване и едно и също високо качество. Няма нужда от купуване на скъпи компютри или конзоли. Необходими са единствено контролер и някакво устройство с интернет връзка и дисплей.

гейминг Гейминг индустрията залага бъдещето си на стрийма на игри А1 Блог

По време на тазгодишната конференция Е3 водещи компании като Microsoft и EA потвърдиха, че работят точно по такива услуги. Sony вече има подобна версия, която нарича PlayStation Now, но с известни ограничения. През последните няколко години доста компании работиха по такива услуги в опит да са сред първите. „Удобството ще победи. Нашата работа е да се убедим, че работи технически и че предлага по-добра стойност”, коментира пред CNET главният дизайнер на ЕА Патрик Сьодерлунд.

Удобството е с голям потенциал

Идеята на EA е доста конкретна. Компанията иска нейната услуга да може да се използва на всяко устройство, на което има приложение на Netflix. Целта не е партньорство между двете компании, а просто да е символ на достъпност – както вече могат да се гледат филми навсякъде, така да могат да се играят видеоигри навсякъде. EA планира да е готова с услугата си в рамките на следващите две години.

Междувременно, Microsoft може да пусне своята клауд гейминг услуга още тази година, твърдят слуховете. По време на гейминг конференцията Е3, компанията обяви, че активно работи по платформата, която ще предложи „качество като от конзола на всяко устройство”. Как точно ще се случва това и какво ще представлява услугата, за сега Microsoft не казва. Ясно е със сигурност, че ще може да се използва и на телефон, но тя не даде повече подробности и срокове за плановете си.

Основното предизвикателство за т.нар. „клауд гейминг” ще бъде цената. Всички компании най-вероятно ще предлагат услугата като абонамент. Тя ще е различна за всеки и вероятно ще има сходни ограничения като при конзолите и игрите сега – не всички заглавия ще са достъпни на всички платформи. Също така не е ясно дали потребителите ще плащат само за сървърите и стрийминга или в цената ще са включени и игри в каталог, подобно на Netflix например. Ако ще трябва да се плащат отделно, това ще оскъпи услугата твърде много и ще откаже доста геймъри.

За сега всичко това са детайли, които тепърва ще бъдат изглаждани. Сигурно е, че гейминг индустрията се насочва все повече към стрийминга и той ще има важна роля в нейното бъдеще. „Ще има още едно поколение конзоли. След това ще бъде стриймингът, за всички”, казва пред Variety Ийвс Жилемот, ръководител на гейминг компанията Ubisoft.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*