5 начина да разпознаем фалшива новина

Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето и гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо. Излишно сме прибрали прането от терасата, не сме отишли на разходка и сме се ядосвали, че не сме си взели чадър. Така работи и фалшивата новина – дава ни неистинна информация, която ангажира вниманието ни ненужно и създава излишни притеснения и ядове.

Новините не са само в медиите, те са и в най-тесния ни кръг от познати и приятели и няма да казваме колко е лошо да създаваме фалшиви. А благодарение на социалните мрежи, вече всеки от нас може да създаде такива, които да стигнат до голяма публика.

Днес ви споделяме пет съвета как да разпознавате фалшивите новини не само в традиционните медии.

Не се подвеждайте по заглавието

Със сигурност сте се сблъсквали с крещящите заглавия с големи букви и удивителни „шок“, „ужас“ и т.н. Това веднага е първата индикация, че целта на текста зад името не е да ви даде полезна и интересна информация, а да ви накара да кликнете. Това важи и за всякакви други заглавия, които използват нестандартни думи и звучат като предните, но без „ШОК“ пред тях.

Проверете информацията

Да, това отнема малко време, но ако темата ви е интересна, със сигурност трябва да прочетете поне три независими източника, за да изградите някакво мнение и да сте на път към истината. Използвайте силата на търсачките и потърсете повече информация по темата. И не се доверявайте на копирани или малко редактирани текстове, които срещате в няколко сайта при търсенето – това със сигурност не са независими източници.

фалшива новина 5 начина да разпознаем фалшива новина А1 Блог

Проверете и автора – един уважаван журналист винаги има история от предишни публикации.

Научете се да разпознавате източниците

Най-важното за една информация е нейният източник – той е от голямо значение дали тя е достатъчно достоверна. Научете се да бъдете критични към медийното съдържание, а най-добрият начин да го направите е (точка 2) като проверявате информацията. С времето ще си изградите мнение за това от къде да (не) четете и ще съкратите времето на проверка.

Кой е цитиран?

Ако „анонимни източници споделят“, то със сигурност нещо не е както трябва с този текст. Никоя себеуважаваща медия няма да си позволи да „сложи думи в устата“ на публична личност, затова следете и кои са цитираните лица или източници.

Не споделяйте, ако се съмнявате

Освен ако не е с текст „Как мислите, това не е ли фалшива новина“, когато се колебаете, не разпространявайте невярна информация. Колкото и да си мислите, че вие нямате ефект върху създаването и разпространението на каквато и да е информация, благодарение на интернет, всичко зависи от нас. Колкото по-малко хора споделят, толкова до по-малко хора ще стигне и „пътят на фалшивата новина“ ще спре навреме.

Дори и да не запомните тези съвети, когато четете новини, има едно златно правило и то е да се отнасяте критично към информацията. Не бъдете просто консуматори на поток от думи, а се научете да отсявате това, което ви се подава. Интернет е необятно море, пълно с какво ли не, ако не се научим да плуваме, информацията ще ни залее и ще стане обратното – информационно затъмнение.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*