Изводите от CeBIT и Computex 2018 – технологиите стават все по-персонални и смели

През последните години големите технологични изложения останаха на заден план. Повечето компании предпочитат да представят продуктите си сами и по интернет, за да не поделят вниманието с останалите. Въпреки това изложения като CEBIT и Computex все още са добър начин да се направи преглед на най-актуалните тенденции в света на технологиите. Тази година и двете изложения съвпаднаха в почти последователни дни и „нарисуваха” доста подробен портрет на технологичния свят.

Първо малко данни. CEBIT е най-голямото IT изложение в света. По традиция то се провежда в Хановер. Тази година над 2 800 компании от повече от 70 държави имаха свой щанд. Фокус са всякакви технологии – компютри, мобилни мрежи, роботика, автономни коли и др.

Computex пък от мнозина е смятано за най-голямото изложение за компютри в света. Всяка година то се провежда в Тайпе, като има фокус най-вече над софтуера и компютрите. Тази година на Computex участваха над 1 600 фирми от 30 държави, а изложението е посетено от над 42 000 души от 168 държави.

Шестте основни теми на Computex

изложения Изводите от CeBIT и Computex 2018 – технологиите стават все по-персонални и смели А1 Блог

Изложението в Тайпе започна първо и се концентрира над шест основни теми: Изкуствен интелект, 5G, блокчейн, Интернет на Нещата (IoT), Иновации и Стартъпи, Гейминг и виртуална реалност. Компании като Asus, Nvidia, AMD, MSI, Lenovo и много други представиха своите нови постижения в хардуера. Това включваше нови чипове, нови компютри и конфигурации. Intel представи и прототип на лаптоп с два дисплея, като един от тях е E-Ink.

Обща характеристика на практически всички шест теми е дългият път напред. В момента индустрията се намира в привидно затишие, но то е пред доста голяма буря. Работата в сферите на изкуствения интелект, 5G, блокчейн, IoT и т.н. е още в своето начало, а бурното развитие на тези технологии тепърва предстои.

Ако трябва да сравним случващото се в момента със строеж, то сега IT компаниите вече са изкопали земята и полагат основите, като доближават излизането на кота нула. Скоро след това ще предстои и доста по-бързото изграждане на етажите нагоре и това няма да остане незабелязано. Полагането на основите често изглежда като най-скучната и бавната част, но е и една от най-важните, за да може след това строежът да върви добре. Именно затова тази година Computex сякаш беше „по-тих” от обикновено, но показва потенциал за доста по-впечатляващо бъдеще.

От гледна точка на по-реалистичните тенденции, които скоро може да навлязат в ежедневието, внимание привличат най-вече лаптопите с два дисплея. Вторият дисплей заменя клавиатурата и тъчпада, като има и лаптопи, които заменят само тъчпада с втори дисплей, на който да се изобразява и допълнителна информация или да могат да се персонализират допълнителни опции за управление на игри и приложения.

Дигитализацията не чака никого

изложения Изводите от CeBIT и Computex 2018 – технологиите стават все по-персонални и смели А1 Блог

Затишието е привидно и по време на CEBIT. Директорът на изложението обаче припомни, че „дигитализацията никога не стои на едно място”. Основните теми и на това изложение бяха IoT, изкуствен интелект и др. Имаше и известни разлики спрямо Computex. Например повече наука и доста повече роботи. Компании демонстрираха възможностите на роботи да помагат на работници в заводите, като вдигат и придържат тежките елементи, докато хората ги закрепят на място. Със същия успех роботите скоро ще могат да помагат и на работниците в строителството.

Учени от университета „Саарланд” пък представиха своите нови разработки. Една от тях представлява дигитален асистент, който помага на бегачите да подобрят стила си на тичане и да намалят риска от травми. Системата анализира чрез сензори движението на краката и открива грешките. След това прилага слаби, безболезнени електрически импулси по време на самото бягане към определени мускули, за да коригира движението на краката и начина на поставяне на ходилата.

изложения Изводите от CeBIT и Computex 2018 – технологиите стават все по-персонални и смели А1 Блог

Техни колеги от същия университет демонстрираха и нова система за снимане на видео в 5 измерения. „Ако снимате велосипедист и той мине зад храст, чрез тази технология ще може напълно да премахнете храста по време на обработката”, казва Торстен Херфет, съавтор на технологията пред EurekaAlert. Разбира се, има уловка. Нужна е специална система от 64 камери, разположени на площ минимум 60х60 см до максимум 2х2 метра. Всяка камера може да се управлява самостоятелно и да се заменят изображения от други камери. Звучи сложно и подробностите са още по-сложни, но резултатите ще са полезни за научни експерименти и за киноефекти.

От гледна точка на по-реалистичните иновации, компанията Dermalog представи своята система за биометрична идентификация, която да замени класическите пароли. Системата ѝ е съвместима с Android, iOS, Windows и Linux. Тя използва „различни биометрични характеристики” на потребителя, като ги оформя в уникална „парола”. По този начин устройството или данните не могат да бъдат отключени само с пръстов отпечатък, скенер на ирис или др. И тъй като всичко може да става със съществуващите в момента операционни системи, технологията има шанс да навлезе доста бързо.

Видяното на Computex и CEBIT тази година може да изглежда по-скромно, но е с доста голям потенциал. То показва, че наближава следващият период на експлозивен ръст на технологиите, които ще стават все „по-смели” и ще навлизат във все повече елементи от ежедневието на хората.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*