От нула до 300 млн. за няколко месеца – играта Fortnite разбива рекордите

Сравнително малко са все още хората, които осъзнават, че видеоигрите са по-голям бизнес и пазар от холивудската киноиндустрия. Глобалната гейминг индустрия ще достигне 138 млрд. долара тази година, прогнозират анализаторите от Newzoo. Данни на колегите им от comScore показват, че световният бокс офис за 2017 г. е около 40 млрд. долара.

Голяма част от парите в гейминг индустрията вече не се генерират от продажби на игри. Популярност набира друг модел – безплатните игри, но с платено допълнително съдържание. А най-големият хит сред безплатните игри в момента е Fortnite Battle Royal. Играта разбива рекорд след рекорд и засега изглежда, че продължава да върви нагоре без изгледи скоро да забави растежа си.

Накрая трябва да остане само един

Fortnite Battle Royal умело се възползва от популярността на игрите като PlayerUnknown’s Battlegrounds (PUBG), при които играчът (сам или в отбор до 4-ма души) бива спускан на остров и трябва да събере оръжия и провизии възможно най-бързо, за да може да се защитава от останалите. С продължаването на играта, свободната територия се смалява заради „буря” или „отровен газ” и принуждава оцелелите играчи да са все по-близо. Победител е последният оцелял.

Fortnite От нула до 300 млн. за няколко месеца – играта Fortnite разбива рекордите А1 Блог

По-голямата част от миналата година принадлежеше именно на PUBG. Играта се превърна в голям хит и постави рекорд по най-много играчи по едно и също време – 3.3 млн. души по целия свят. През септември същата година се появи и Fortnite Battle Royale. Концепцията на играта е сходна, но подходът е доста по-различен. Докато PUBG залага на по-реалистичното усещане, Fortnite предпочита необичайното и дори забавното.

Дизайнът на играта е като от анимация, оръжията са по-необикновени (базука с тикви, например). Освен това тя предлага възможност играчите да събират ресурси като дърво, камък и метал, за да строят кули, предгради и капани, с които да печелят предимство в битките. Самите персонажи също могат да са най-различни, имат множество т.нар. skin, или „кожи”, облекла, дори могат да танцуват.

Вълкът може да смени не само кожата, но и нрава си

Именно тези „кожи”, аксесоари и танци са основният източник на доходи за създателите на Fortnite – компанията Epic Games. Докато PUBG разчита на класическите продажби, Fortnite е безплатна, но играчите могат да персонализират героя си и да го направят уникален с купуването на допълнителните аксесоари.

Кой би давал парите си, за да си купува визуални елементи, които не му дават никакво предимство в играта? Оказва се, че всъщност има предостатъчно хора, които искат точно това. Според данни на компанията SuperData Research през април т.г. Fortnite е генерирала 296 млн. долара на своите създатели. През март сумата е около 200 млн. долара, а през февруари – 126 млн. долара. Тенденцията е ясна – огромен ръст на приходите. Освен това през февруари Fortnite подобри и рекорда на PUBG и имаше 3.4 млн. активни играчи по едно и също време.

Бизнес машината тепърва загрява

Успехът на Fortnite е придружен и с много голямо внимание. Играта е сред най-гледаните в стрийминг платформата Twitch. Освен това вече се организират и турнири с идеята постепенно те да станат професионални. Версии на Fortnite има и за мобилните устройства и играта сякаш е навсякъде и няма какво да я спре.

Fortnite От нула до 300 млн. за няколко месеца – играта Fortnite разбива рекордите А1 Блог

Но това далеч не е така. Популярността на Battle Royale игрите досега означава само едно – всички работят по свои подобни заглавия. Всяко е малко по-различно и цели да преложи нещо, което другите нямат. Все пак е въпрос на време Fortnite да започне да омръзва на играчите. От Epic Games се стараят да забавят този процес максимално като постоянно добавят нови неща към Fortnite. А и играта вече има немалко заклети фенове, които могат да я поддържат „жива” с години, както Counter-Strike, DOTA 2, GTA V и много други заглавия.

И все пак Fortnite вече си има и своя първи голям конкурент. Това е играта Realm Royale на Rez Studios, която е готова за пазара. Тя също ще е безплатна и също разчита повече на стила на анимацията и забавлението. Realm комбинира познати класове герои от World of Warcraft, предлага реалистични оръжия в комбинация с футуристични, както и възможност за „сглобяване” на оръжия, а всеки герой има свои предимства и недостатъци. Дори и да не успее да победи Fortnite, Realm Royale е ясен признак, че битката на този тип игри за максимум играчи и приходи тепърва предстои… докато накрая оцелеят само най-добрите.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*