Гласът на промяната в ИТ гигантите

ИТ компаниите често са представяни като тези, които не просто променят бизнеса, но и дори начина на мислене и живота на хората. В голяма степен е така, но това ги поставя в сложната ситуация да бъдат между два свята – утопичната картина на бъдещето срещу суровата действителност.

За да могат да реализират амбициозните си идеи, ИТ компаниите се нуждаят от много пари. А, за да имат много пари, трябва да са на първо място успешен бизнес сега, а не след 10 години. Успешният бизнес често идва с цената на много компромиси, трудни решения и тежи предизвикателства. И колкото повече се върви нагоре, толкова по-трудно става. Дори и когато върхът е достигнат, трудностите не намаляват, а само се променят.

През последните седмици компании като Google, Amazon и Microsoft се изправиха почти по едно и също време пред едно и също сериозно предизвикателство – недоволството на техните собствени служители. Недоволство, което не е продиктувано от ниски заплати, защото те не са такива. Нито от лоши условия на труд, защото отново – те не са такива. Недоволството е насочено към някои конкретни решения и действия на самите ръководства на тези компании. То показа и потвърди отново, че служителите в ИТ индустрията често са „друга порода” и не крият какво наистина мислят. А това създава нова, по-трудна реалност за ИТ гигантите.

Какви са проблемите

От няколко седмици има сериозно недоволство в редиците на Google. То се породи след новината, че компанията работи с военните и американски агенции и правителствени организации в т.нар. Project Maven. Повечето служители разбрали за проекта 5 месеца след като той вече е започнал с избран екип, съобщава агенция Bloomberg. Служителите останали недоволни от липсата на ясна комуникация от страна на ръководството. Макар естеството на проекта да не се споменава в детайли, част от него предвижда разработката на алгоритми за киберсигурност и др.

Това никак не се хареса на доста служители, които започнаха подписка с искане проектът да бъде спрян. Част от екипа дори отказала да работи по проекта, след като се разбрало за какво е  предназначен той, твърдят източници на агенцията. Други пък са започнали да напускат компанията с аргумента, че тя се е променила и че не искат да работят за институции. Подобна беше реакцията и през 2013 г. след разкритията на Едуард Сноудън и твърденията му, че големи компании като Google участват съзнателно в споделянето на информация с разузнавателните агенции. Този път обаче недоволството е по-голямо и придоби публичност.

ИТ Гласът на промяната в ИТ гигантите А1 Блог

Днес за ИТ гигантите не е достатъчно да предложат на своите служители свръхмодерен офис и добро заплащане. От тях се иска да бъдат отговорни в бизнес посоките, по които поемат.

Макар Google да не е коментирала ситуацията директно, компанията публикува свои нови правила, с които обещава да не разработва изкуствен интелект за оръжия и след изтичането на договора за Project Maven, няма да го поднови. Въпреки това интернет гигантът запазва и позицията си, че ще продължи да работи с институциите, когато това е за доброто на обществото. Във вътрешен имейл, видян от Bloomberg, Диан Грийн, която ръководи облачните услуги на Google, е съобщила на служителите, че ръководството иска да поправи проблема с доверието, който се е породил през последните месеци.

Междувременно и Microsoft и Amazon също изпаднаха в подобна ситуация. Служителите на Microsoft никак не харесаха новината, че работодателят им е сключил сделка за предоставяне на облачни услуги на имиграционните служби на САЩ, съобщи Gizmodo. Сделката е отпреди няколко месеца, но тъй като компанията е доста голяма, отнема време докато всички служители разберат, а покрай последните скандали на институцията в САЩ с отнемането на деца от родителите им, темата стана още по-чувствителна. Компанията се разграничи от действията на агенцията, но служителите искат и спиране на сделката с нея.

На ред е и Amazon. Компанията разработва и предоставя на полицейски управления в САЩ технология за лицево разпознаване. Служителите се опасяват, че технологията може да се използва в ущърб на малцинствата. Те искат Amazon да спре предлагането на услугата за институции. Подобни искания се появиха от служители и в други компании, насочени към техните ръководства. Общото навсякъде е едно и също – служителите не искат технологиите, които създават, да се използват за оръжия или дори потенциално в ущърб на когото и да е.

Последствията за ИТ гигантите

Ръководствата на компаниите бързо опитаха да успокоят служителите си с писма, които ги уверяват, че техните технологии не са използвани във вреда на никого. Голяма част от тях обаче настояват за прекратяването на договорите, отбелязва The Hill. Профсъюзната организация „Коалиция на ИТ служителите” също подкрепи исканията им.

Представители на американския Сенат критикуваха действията на компаниите и решението на Google да не подновява договора си с Пентагона. Те веднага атакуваха компанията заради партньорствата ѝ с китайски фирми и производители на мобилни технологии, които правителството иска да изолира от американския публичен сектор.

Много от служителите в ИТ гигантите са имигранти и реакцията им е очаквана. Те са преобладаващият брой хора в компаниите и като такъв имат сериозен глас, когато са обединени. Глас, с който ръководството няма как да не се съобрази. Така ИТ гигантите са поставени в доста деликатна ситуация. Те не искат да се противопоставят на правителства и институции, защото исторически това е лоша идея. Освен това вреди на бизнеса, защото се пропускат големи приходи. А това пък не се харесва на инвеститорите. Но същевременно инвеститорите не харесват и сериозни вътрешни проблеми в компаниите. Ръководствата на ИТ гигантите трябва да търсят баланс, при това бързо, което е доста сериозно изпитание.

Изпитание, което според професора по право и етика в Университета на Мичиган Дейвид Хес, тепърва започва. Според него активизмът е нова тенденция сред служителите. Той ще се засилва след като вече придоби сериозна вълна и отзвук в Силициевата долина. А с увеличаването на влиянието на корпорациите, техните служители, а и обществото, ще съсредоточават все повече вниманието си към тях по обществени въпроси и ще искат конкретни действия. По този начин хората ще използват корпорациите като инструмент, чрез който да карат институциите да постигат дадени резултати, смята Хес.

Затова ИТ компаниите отново се отличават от останалия бизнес. Освен с начина си на мислене и на работа, те ще изпъкват и със силно изразени социални позиции.

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*