Дистанционната работа: митове и истини

Дистанционната работа може да звучи много по-лека и спокойна от тази в офиса, но това със сигурност не е така. Да, има своите предимства, но и изискванията, които поставя пред себе си, не са малко. Затова днес се захващаме да разбием няколко мита, които срещнахме в интернет пространството по темата за работата дистанционно.

Никой няма да разбере дали наистина работя – значи мога да правя, каквото си искам

Има един изключително прост и лесен начин вашият работодател да разбере дали наистина работите, или не – дали спазвате крайните срокове. При дистанционната работа фокусът се мести от това да стоите на стола си през целия ден в офиса към дали всъщност сте изпълнили качествено поставената задача и то навреме. Хубавото е, че ако успеете да свършите седмичните си задачи навреме, можете да се отпуснете и да се наградите с почивка.

Дистанционната работа е самотна и разсейваща

Този начин на работа ви дава възможността да намерите къде сте най-продуктивни. Ако това е на плажа – защо не да работите от там! Единственото, което ви трябва, са интернет и лаптоп, така че кое ви спира?

Неслучайно споделените работни пространства продължават да се увеличават в световен мащаб. Те имат своите предимства, за които ви разказахме преди време в блога ни, и едно от тях е, че ви срещат с най-разнообразни нови хора, от които можете да научите много.

Ще загубя контакт с екипа и комуникацията помежду ни ще намалее

работа Дистанционната работа: митове и истини А1 Блог

Да, няма да сте по цял ден заедно и най-вероятно няма да обядвате заедно. Ако ви притеснява, че това ще намали работната ви ефективност, недейте. Дистанционната работа налага използването на редица софтуери както за управление на задачите, така и за комуникация, а и така причините за хубави тиймбилдинги се увеличават, нали?

От друга страна, имайте предвид, че не винаги, ако имате въпрос към колега, той ще отговори на момента, както когато е на съседното бюро, така че бъдете самоинициативни и помислете дали не можете да си отговорите и сами, докато го чакате.

Дистанционната работа няма работно време

В повечето случаи дистанционната работа просто има гъвкаво работно време. Ако трябва да работите с колега, който е в друга часова зона, ще ви се наложи да се съобразявате един с друг, но работното време е въпрос на изграждане на култура в екипа. Всеки има нужда от почивка и ако нещо изникне след определен час, просто можете да оставите съобщение в приложението, с което комуникирате.

Ако се научите да управлявате задачите си достатъчно добре, може дори да ви остава свободно време.

Не всеки е устроен да може да работи дистанционно

Това е отчасти вярно, но в крайна сметка работата дистанционно е просто въпрос на развиване на определени умения и навици, за да бъдете ефективни. В един момент просто ще свикнете с нейните особености точно така, както свиквате и с работата в нова фирма, и ще откриете положителните ѝ черти.

Ако погледнем към тенденциите, скоро дистанционно работещите навсякъде ще са колкото работещите в офис и това дори няма да ни прави впечатление. Проучване на Gallup от 2016 г. сочи, че 43% от работоспособното население на САЩ работи дистанционно и това е тенденция, която се разпространява с бързи темпове и в световен мащаб.

Е, представете си какъв би бил светът на работещия след 10 години. Доста интересен, нали?

Още по темата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*